Zašto je Mađarska više od Budimpešte

Unatoč velikoj popularnosti svog glavnog grada, pograničnih toplica, ostatak Mađarske zapravo je poprilično slabo poznat. Mislim da većina ljudi kad pomisli na posjetu ostalim djelovima Mađarske zaista ne znaju što bi im mogla pružiti. To je dijelom zato što ne postoji jasan i jedinstven kliše za koji bi se mogli zakačiti, bilo da se radi o hrani, povijesti ili kulturi.

Ova razina misterije može biti primamljiva za neke, ali za mnoge ljude može biti odvažna i nedovoljno zanimljiva. Prije prvog posjeta, većina stvari koje sam čuo o Mađarskoj vrtila se oko lječilišta u Budimpešti. To me nije posebno zanimalo, pa sam malo oklijevao, ali srećom u Mađarskoj ima puno više. Da biste dobili bolju ideju što možete očekivati ​​kada posjetite Mađarsku, evo nekoliko informacija koje biste trebali znati prije nego što krenete.

1. Više od Budimpešte

Iako je glavni grad države i najveće turističko odredište, Mađarska nudi mnogo više od Budimpešte. To nije iznenađujuće s obzirom na veličinu zemlje, a ipak većina posjetitelja samo donosi ili ima vremena za Budimpeštu. Nemojte pogriješiti, glavni grad je potpuno fascinantna destinacija, pristupačan boravak i odredište dostojno pojavljivanja na europskom putu.

Ali ako želite znati malo više o Mađarskoj, idite malo dalje. Za početak postoje drugi veliki gradovi koje treba posjetiti poput Szeged, Debrecen i Pečuh. Osobito Szeged ima studentsku atmosferu i nevjerojatnu arhitekturu. Postoji i mađarska alternativa moru, jezero Balaton koje je vrlo popularno. Ovo ogromno jezero je dom mnogih malih lječilišnih mjesta uz njega i nudi jedinstveno mjesto za opuštanje. Ne zaboravimo sve povijesne gradove u kojima možete hodati – to je ipak Europa! Stari utvrđeni grad Sopron ima srednjovjekovni karakter i zasigurno impresionira.

2. Vrata heroja, Kőszeg

Čak i ako se čini da nema dosega, Mađarska je jedna od najlakših zemalja za posjetiti. Doista, zemlja je i članica EU-a i schengenskog prostora, što znači da ima iste zahtjeve za ulazak kao i većina europskih zemalja. Od sedam susjednih država Mađarske (da, sedam!), Tri su članice schengenskog područja: Austrija, Slovačka i Slovenija. U teoriji, to znači da možete prijeći te granice bez prolaska putovničke kontrole, iako to danas ovisi.

Kako je ukidanje izdavanja viza, možemo se usredotočiti na putovanje u Mađarsku, što se čini vrlo jednostavnim. Za početak, Mađarska je možda najlakša zemlja koju je moguće doći zrakom u srednjoj i istočnoj Europi. Tamo redovito lete mnoge europske niskotarifne zrakoplovne tvrtke, uključujući mađarsku tvrtku Wizz Air. Kada je u pitanju putovanje vlakom, mogu ga preporučiti jer je Budimpešta na ključnom raskrižju, koja povezuje središnje europske destinacije poput Beča s istočnom Europom, Balkanom, pa čak i Turskom.

3. Težak jezik

Mađarski je jezik težak, točka. Jezik je drugačiji jer su mu najbliži rođaci estonski i finski. Zapravo ima vrlo malo zajedničkog sa susjednim zemljama, tako da ako ne govorite estonski ili finski, nemate sreće. Reći ću vam vije stvari – Mađari nisu vješti u Engleskom jeziku i u svom putovanju nisam naučio niti jednu Mađarsku riječ.

4. Povijest 

Možda to ne znate, ali Mađarska zapravo ima prilično izvanrednu povijest. Zbog svog položaja na raskrižju između istoka i zapada, ušao je u značajan dio europske povijesti. Na primjer, dobra je prilika da poznajete Huna Atila, koji je mučio Rimljane i zapadnu Europu tijekom 5. stoljeća. Iz svog je mađarskog doma vladao golemim kraljevstvom koje je razdvojilo mnoge druge dominantne povijesne ličnosti. Kasnije se mađarska povijest vrtela oko Kraljevine Ugarske, brojnih upada osmanskih Turaka i uključivanja Mađarske pod Habsburgovce. Više.

5. Kuhinja

Mađarska kuhinja možda nije na vrhu popisa svih gurmana, ali svakako ima poseban karakter. Ako postoji mađarsko jelo koje dobro poznajete, vjerojatno je gulaš. Ova srdačna juha tradicionalno je jelo iz Mađarske, iako se jede i u hrvatskom krajevima.

Nisu rijetkost naći varijacije ili relativnu Mađarsku kuhinju u mjestima poput Slovačke, Češke i Austrije. Srdačne odreske s knedlama nalaze se u svim tim zemljama. Što se tiče slastica, ono što mi se najviše dojmile su bile langošice. U stvari, većina mađarskih jela savršena je za zimske noći i bogata je začinima i okusima, mesom i povrćem, što nikad nije loše.

Slični članci