Kako se nositi s lošim susjedima?

Iako su neki od nas dovoljno sretni da imaju dobre i pristojne susjede, tužna je činjenica da većina od nas ipak ima probleme sa svojim susjedima. Dok u nekim blažim slučajevima loši susjedi predstavljaju samo blažu  smetnju i predmet živciranja, u težim slučajevima vaš odnos s vašim susjedima može biti takva noćna mora da i većini slučajeva dobijete glavobolju samo misleći o njima. Kojoj kategoriji vi pripadate, sretnicima ili pak onima manje sretnima? Zbog nedostatka komunikacije među susjedima te truda obiju strana, loši odnosi među susjedima znaju prerasti u beskrajne svađe ili čak sudske sporove koji ne utječu samo na vas već i na ostatak susjedstva. Ako se potrudite nadići vaše probleme i popraviti odnose s vašim susjedima iz noćne more uvidjet ćete kako ce vam život zaista postati mnogo lakši. Postoje razni koraci koje možete poduzeti da bi uspostavili bolje odnose s vašim susjedima te je potrebno samo izabrati one koji vama odgovaraju najbolje. Ne kažemo da ćete nakon ovoga imati savršen odnos sa susjedima koji će uključivati odlaske na zajedničke odmore ili organiziranje zajedničkih zabava no uz pomoć sljedećih savjeta značajno ćete popraviti vaš odnos sa susjedima.

los-susjed

Uzmite nekoliko trenutaka vašeg vremena i potrudite se upoznati vaše susjede. To ne znači da bi ih trebali uhoditi i trčati iz kuće svaki put kad ih vidite na ulici da bi ih pozdravili i ispitivali o njihovom životu, ali pozovite ih na šalicu čaja ili kolač. Pokažite dovoljno ljubaznosti i zanimanja za njih te ćete se nakon nekog vremena osjećati dovoljno ugodno da od njih posudite šalicu šećera ili neki alat. Pozdravite ih kada se sretnete na ulici te pokažite zanimanje za njihov život te ćete uvidjeti kako zapravo malo truda treba da s vašim susjedima uspostavite ugodan odnos.
Pokušajte sanirati problem prije nego on uopće postane problem. Ako na primjer organizirate zabavu kontaktirajte sve susjede na koje bi to moglo utjecati. Obavijestite ih da ćete održati zabavu te ih zamolite da kontaktiraju vas, a ne policiju u slučaju prekomjerne buke ili nekog drugog problema. Na ovaj način stvorit ćete dobar dojam medu susjedima te ćete tako u korijenu sanirati ovaj problem. Uvidjet ćete kako će nakon ovog razgovora vaši susjedi biti pristupačniji te neće imati problema s njima. Ako ovaj korak upotrijebite i za većinu drugih problema postaviti ćete čvrst temelj za vas odnos.

U slučaju problema kontaktirajte vaše susjede i pokušajte riješiti problem razgovorom. Nemojte pretpostaviti da su vasi susjedi uopće svjesni tog problema. Pristupite im mirno te ne dopustite da vama zavlada ljutnja jer na taj način nećete riješiti ništa, već ćete vjerojatno samo dodatno pogoršati odnos. Nakon sto im predstavite problem upitajte ih imaju li koji prijedlog za njegovo rješavanje te pokušajte pronaći kompromis koji će odgovarati svima.

Ako se ne osjećate dovoljno sigurno za konfrontaciju vaših susjeda iz noćne more provjerite imaju li i neki drugi susjedi isti problem s njima te pronađite hrabrost u brojnosti.  Pokušajte riješiti probleme s vašim susjedima na miran način no naravno ako vam ovi savjeti nisu donijeli rješenje problema ne ustručavajte se kontaktirati odvjetnika i potražiti pravni savjet.

Slični članci