Kako trenirati za košarku

Priča ide otprilike ovako. Neki dan igrali su Oklahoma City thunder i Los Angeles Lakersi. Rezultat je izjednačen 99-99 20 sekundi do kraja. Oklahoma ima time out i odlučuje kako će odigrati akciju. Trener počne crtati po ploči kao što to inače rade i odlučuje koju će akciju igrati. Durant kaže treneru samo mi dajte loptu. Akcija krene, ubace loptu u igru i daju ju Durantu. Prođe nekoliko sekundi, Durant se digne sa trice i pogodi čistu suzu. Oklahoma pobijedi. Pita ga novinarka nakon utakmice kako je bio tako siguran da će pogoditi, on odgovori zato što sam u zadnja dva dana puknuo 1000 trici, i znao sam da će ova ući.

Pouka ove priče je ta da pogodite šut morate puno vježbati i morate biti samouvjereni. Ako vi ne vjerujete da će šut ući, onda niti neće ući. U prvom dijelu ovoga članka baviti ćemo se sa ovim prvim, vježbom. Kako vježbom doći do savršenstva. Prve vježbe koje ćete raditi su vježbe šutiranja na koš, potom vježbe driblanja i na kraju vježbe dodavanja, otvaranja, i čuvanja igrača.

VJEŽBE ZA KOŠARKU

Prvo što ćete napraviti kada dođete na košarkaško igralište je da ćete stati ispod koša. Sada čete iz neposredne blizine gađati koš. Vježba je da koš morate pogoditi 20 puta na bilo koji način, lijevom, desnom, polaganjem, od table… nije bitno, bitno je da lopta uđe u koš. Cilj je da zabijete 20 koševa za redom. Ako jedan fulate morate ponovno napraviti vježbu sve dok ne pogodite svih 20 koševa. Kada ste to napravili otići ćete do centra igrališta i u trku ćete morati položiti loptu 10 puta. Također nije bitno na koji ćete način zabiti koš no morati ćete pogoditi 10 koševa za redom. Ako fulate morate ponovno na sredinu terena i tako sve dok ne pogodite 10 šuteva za redom.

Kada ste savladali gađanje iz neposredne blizine vrijeme je da pokušate sa šutevima sa distance. Ne mora to biti neka velika udaljenost nego je samo bitno da lopta prolazi kroz obruč. Vježba je ta da odaberete 5 mjesta unutar reketa i pogodite koš 8 puta za redom sa svake pozicije. Kao i u prethodnoj vježbi ako fulate morate ponovno dok ne zabijete koš. Kod pucanja važno je da vam je tehnika dobra. Kada se dignete u skok šut laktovi vam moraju biti ravno, ne smiju vrludat lijevo desno. Jednom rukom pridržavate loptu dok ju drugom šutirate. Kada puknete loptu slijedi tako zvani follow. Ruka kojom pucate nastavlja putanju i završava u obliku labuda. Kada ste savladali tehniku i pucanje iz reketa vježba koja slijedi je pucanje slobodnih bacanja. Slobodna bacanja su dosta često ključan faktor i nije laž kada neki treneri kažu da slobodna bacanja dobivaju ili gube utakmice. Vaš cilj je da sa linije slobodnih bacanja pogodite 20 slobodnjaka za redom. Kao i kod prošle vježbe ako fulate počinjete od početka i tako sve dok ne pogodite svih 20. Ostanite na igralištu cijeli dan ako treba. Ako ćete svaki dan raditi tu vježbu postati ćete odličan bacač slobodnih bacanja.

Posljednja vježba koja vam je ostala su trice. Ako nemate dobre fizičke predispozicije, svoju šansu morati ćete tražiti preko trica. Budite sigurni da vam je tehnika dobra i odite na liniju za tricu. Morate pogoditi 5 trica za redom ili počinjete iz početka sve dok ne pogodite.

Ove vježbe vam se možda čine pre teške i možda smatrate da ih nikada nećete savladati no istina je da kada vam šutevi krenu i ruka vam postane vruća, više ćete pogađati nego fulavati.

Vježbe dodavanja, otvaranja i branjenja ne možete previše raditi samostalno, njih morate raditi kroz igru. Ako igrate sa prijateljima i vidite da vam neki dio ide slabije. Recimo nikako da se otvorite i dobijete otvoreni šut, onda svojom košarkaškom inteligencijom riješite taj problem. Tamo gdje vidite slobodan prostor otrčite i kada primite loptu ispalite ju. Isto vrijedi i za dodavanja i branjenje. To možete dobiti samo tako da ćete sve više igrati košarku pa za vrijeme svakog hakla gledajte da poboljšate elemente koji su vam slabija strana.

KAKO POSTATI ODLIČAN KOŠARKAŠ

Sada slijedi onaj drugi dio, no jednako važan kao i prvi ako ne i važniji. Svo vaše treniranje vam neće ništa značiti ako se bojite uzeti šut i preuzeti odgovornost. Morate biti sigurni u sebe i svaki puta kada dobijete loptu napraviti najbolje što možete, makar fulali. Još jedna stvar koju morate raditi je gledati košarku što više, da vidite kako se profesionalci otvaraju, šutiraju, rade taktiku i slično. Kada njih vidite lako ćete moći kopirati njihove poteze dok ste sami na igralištu a kasnije uključiti i te elemente u svoju igru. Zapamtite najvažnija poanta ovog članka je da se nikada ne bojite i napravite ono što znate da možete.

Slični članci