Kako zavoljeti učenje

Na svijetu postoji vrlo malo ljudi koji bi rekli da obožavaju učenje samo po sebi otkad su čuli za njega. Naravno,ima i takvih,no u velikoj su manjini. Tko voli čamiti za knjigom dok slova plešu po njoj,a misli su zapravo na nekom sasvim petom mjestu. Ali,učiti se mora. Znanje i obrazovanje ključan su korak u svijet i znatno olakšavaju koračanje kroz život i bilo bi poželjno,radi nas samih, da se nekako natjeramo zavoljeti učenje.

Peter Kubik – filckr

Kao i kod svakog problema, problem se ne može riješiti ako mu ne znamo pravi uzrok. Treba realno sagledati stvari i pokušati dokučiti zbog čega mi to zapravo ne želimo učiti i što nam to stvara toliku odbojnost. Moguće je da je posrijedi nekoliko razloga. Neki od nas ne žele učiti u inat školskom sistemu i po vlastitom nahođenju metodom eliminacije odbijaju ono što smatraju nepotrebnim za učenje. Opće je poznato da je škola zatrpana niz predmeta koji su svaki još zatrpaniji nizom pojedinosti. Vrlo često imamo predođbu da nam nešto nije potrebno pa to i ne želimo učiti. Neki od nas možda nose neko traumatično iskustvo vezano uz učenje. Danas se pokatkad još uvijek mogu naći neke zastarjele metode kojom se djecu pokušava natjerati da uče što na kraju može dati sasvim suprotan efekt i dijete odbiti od učenja. Događa se i da djeca ne žele učiti u inat roditeljima koji ih tjeraju i forsiraju u nadi da će im ocjene biti što bolje. Moguć je još cijeli niz različitih uzroka koji moguće ometaju učenje;od nesretne ljubavi, maltretiranja u školi,netrepljivost prema određenom predmetu pa do čiste i obične lijenosti. Da bi se problem riješio potrebno je razaznati što je to što nam stoji na putu do boljeg i uspješnijeg učenja te maknuti tu zapreku.

Da bi učenje bilo što uspješnije i voljenije pokušajte učiniti i neki od ovih koraka.

1.POZITIVAN STAV. Pozitivan stav je vrlo važan u bilo čemu  što radimo. Uspjeh nam nikako ne može biti zajamčen ako već i prije samog učenja razmišljamo negativno, smatramo da to ne možemo, ne volimo te se odmah osuđujemo na propast. Sa nadom,pozitivnim mišljenjem i vjerom u sebe treba krenuti učiti i odmah će biti lakše.

2.UČENJE SA RAZUMIJEVANJEM. Iako se čini vrlo teško pokušajte bar malo razumjeti ono što učite. Nemojte tupo gledati u knjigu tek toliko da se nešto radite i razmišljati o nečem sasvim drugom,potrudite se u svakom predmetu pronaći nešto zanimljivo. Ako je nešto zanimljivo automatski je lakše pamtljivo.

3.CILJ. Ponekad je lakše učiti i nešto naučiti ko je pred nama postavljen jasan cilj. Uzmimo za primjer, učim jer želim dobiti dobru ocjenu,a dobra ocjena mi je potrebna jer želim upisati dobar fakultet.

4.REDOVITO. Vrlo je važno učiti redovito, a ne čekati da vam se nakupi tako mnogo gradiva da više ne znate odakle početi. Iako se to malo kome da, vrlo je korisno svaki dan učiti bar malo. Koji sat na dan čuda radi jer kad se jednom izgubi nit teško ju je više uloviti. A i svakako je lakše voljeti učenje ako se ne nagomila.

5.NAGRAĐIVANJE. Nagrađivanje može postići vrlo dobar efekt. Za svaki cilj koji ostvarite dobro se nagradite, npr. odlaskom na koncert ili možda omiljenom čokoladom. Sustavom nagrađivanja sljedeće učenje odmah će vam postati milije.

No zapamtite,neke stvari u životu se vole više, a neke manje. Netko obožava učenje, a nekome predstavlja ogromnu torturu. U kojoj god da se skupini nalazili dajte sve od sebe, i ako vam učenje nije baš najjača strana sigurno ste spretni rukama ili u nekom sportu ili u nečem sasvim desetom. Bitno je da se potrudite i dajete sve od sebe u datom trenutku.

Slični članci