Kako naučiti plivati

© billread - flickr

Ljudska bića od samog početka života znaju plivati. Provedemo 9 mjeseci u vodi i normalno je da nakon rođenja znamo plivati, no onda to zaboravimo i ponovno moramo učiti plivati. Ljudski nagon za preživljavanjem je takav da i ako bacite čovjeka u vodu on će se truditi svim snagama da ne potone, no ako ne zna kako koordinirano raditi rukama i nogama utopit će se. Postoje razni načini i razni stilovi plivanja a mi ćemo vam objasniti osnove kako da naučite plivati bez ikakvog prethodnog znanja.

Postoji nekoliko tehnika plivanja a prvo ćemo vam objasniti slobodan stil. Kada ste u vodi prvo što morate napraviti je da mašete nogama. Nemojte mahati panično i brzo nego polako jednom nogom pa drugom nogom. Nakon toga isto to radite sa rukama. Stavite ispred sebe jednu ruku pa napravite polu krug kroz vodu i nakon toga isto napravite i sa drugom rukom. Neka vam svaka ruka radi krug kada sa suprotnom nogom idete prema gore. Tako ćete dobiti osjećaj usklađenosti. Pod vodom naravno ne možete disati tako da uzimate zrak nakon što oba dvije ruke naprave krug tako da kada lijeva ruka ide ponovno raditi krug vi nagnete glavu na stranu i udahnete te ponovno stavite glavu u vodu. Jako teško ćete plivati ako će vam glava cijelo vrijeme biti iznad vode i počet će vas boljeti vrat.

Najlakša tehnika za početnike je prsni stil. To je stil gdje se sa obje noge i obje ruke gurate prema naprijed u isto vrijeme. Nakon svakog puta kada se pogurnete udahnete zrak i zaronite a kada izronite ispušete zrak. Gurate se na taj način da ruke ispružite ravno ispred vas i gurate ih kroz vodu prema sebi, kao da ih vraćate uz tijelo, a noge gurate od sebe, kao da radite raskorak.

Slijedeća tehnika je leđno plivanje. To je način plivanja koji vas najmanje umara i koji služi kako biste se odmorili nakon naporne dionice. Funkcionira tako da ste na leđima i nogama idete gore dole. Kao kod normalnog plivanja no ovoga puta vam je tijelo okrenuto na drugu stranu pa zapravo radite to isto samo naopako. Ruke vam idu kao kod slobodnog stila no također naopako, no svejedno radite krugove rukama. Tu vam disanje neće biti problem jer ste cijelo vrijeme okrenuti glavom od vode pa možete disati bez problema.

Zadnji i najteži je delfin. Taj stil možete plivati tek kada ste savladali sve osnovne stilove plivanja i spremni ste probati nešto teže. Pliva se tako da nogama ponovno idete gore dolje, no tijelo izbacujete iznad vode i rukama u isto vrijeme radite krugove ili bolje reći grabite kroz vodu. Pokušajte zamisliti slobodan stil no sa dvije ruke. Disanje će biti malo otežano i mora biti dobro usklađeno. Tako svaki puta kada zaranjate udahnete a čim izađete iz vode izdahnete jer ovim stilom ste najmanje na zraku.

Ovo su bili osnovni stilovi plivanja koje uz vrlo malo vježbe možete savladati. Treba vam samo netko tko vam može pokazati kako se to u praski radi, i da bude uz vas da otkloni svu nesigurnost i fobije koje možda imate. Nemojte se bojati vode jer to je prirodna stvar i prirodno je da čovjek uživa u svim blagodatima prirode pa tako i plivanju.

Slični članci