Kako registrirati udrugu

Ako već neko vrijeme razmišljate o osnivanju udruge, onda ste došli na pravo mjesto jer ćete ovdje pronaći sve potrebne podatke za to! Prije pokretanja udruge dobro razmislite o tome jeste li spremni na taj posao, jer vođenje udruge nije tako jednostavno kao što se možda čini.

Ukoliko ste se stvarno odlučili i znate čime će se baviti vaša udruga, vrijeme je da nađete ostale članove. Naime, udruga mora imati barem tri osnivača koji će skupa izabrati ime udruge te izraditi statut. U statutu morate naglasiti naziv i sjedište udruge, zastupanje udruge, ciljeve, djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi, članostvo, prava i obveze članova, te tijela udruge, njihov sastav, izbor, opoziv, ovlasti, način odlučivanja i trajanje mandata. Proučite statute nekih drugih udruga na internetu jer statuti su najčešće prilično slični, a jedina razlika je u ciljevima i djelatnostima udruge.

Nakon osnivačke skupštine potrebno je udrugu registrirati u nadležnom tijelu Državne uprave. Tamo se raspitajte koja vam dokumentacija treba za registraciju, jer to se zna mijenjati iz godine u godinu.

Tridesetak dana nakon registracije, vaša udruga bit će upisana u Registar udruga. Kad dobijete vaše rješenje, vrijeme je za izradu pečata. Za to vam treba kopija rješenja o upisu u registar udruge i kopija stranice statuta gdje se nalazi vaš opis pečata. Nakon izrade pečata, zahtjev se šalje Državnom zavodu za statistiku jer vam oni trebaju odrediti matični broj. Nakon što dobijete matični broj, vrijeme je za otvaranje poslovnog računa u kojoj god banci želite. Ne zaboravite da sve udruge moraju Ministarstvu financija poslati obrazac RNO-P, kojeg možete pronaći i na internetu.

Zapamtite da sve udruge moraju predati financijsko izvješće Državnom uredu za reviziju bar prve tri godine. Ukoliko niste knjigovođa, najbolje je da to prepustiti nekom knjigovodstvenom servisu jer vaša udruga može imati velikih problema ukoliko se svi računi ne budu poklapali.

Za sva dodatna pitanja obavezno pročitajte Zakon o udrugama koji možete pronaći na internetskim stranicama Narodnih novina, a također možete kontaktirati i Vladin Ured za udruge.

Slični članci