Kako napraviti nakit od tkanine

Ako ste ikada čeznuli postati dizajner nakita, sada je pravi trenutak za vas. Komadi tkanine imaju mnogo kreativnih načina upotreba, ako samo koristite vašu maštu. Jedan od zanimljivih načina korištenja tkanine je da od malih komadića tkanine napravite perle, od kojih onda možete napraviti nakit. Pravljenje nakita od tkanine ne može biti jednostavnije, a rezultati su veličanstveni. U stvari, Oscar de la Renta, Louis Vuitton i Versace su uključili nakit od tkanine u svoje nove kolekcije.

Jedan od lakših primjera izrade nakita od tkanine je ogrlica od perli. Obavezni materijal je tkanina i velike drvene perle. Za prvi korak u izradi ogrlici morate izrezati dug komad tkanine dovoljno širok da napravite tubu u koju ćete stavljati perle i ne zaboravite uzeti u obzir par milimetara za šivanje. Radit ćete čvorove na tkanini pa pazite da tkanina bude 3 puta duža nego željena dužina ogrlice. Sašijte tkaninu cijelom dužinom da bi napravili tubu. Napravite čvor na jednom kraju tube pazeći da ostavite dovoljno mjesta da zavežete ogrlicu. Umetnite perlu i za njom zavežite čvor. Pazite da čvor bude čvrst te da bude odmah iza kuglice, ako trebale koristite pomagala poput igle za pletenje da bi vam čvor bio odmah do perle. To ponovite cijelom duljinom ogrlice. Nakon što završite lančić možete na rubove postaviti kopče za ogrlicu te s njima zakopčavati ogrlicu ili možete ostaviti višak tkanine pri rađenju ogrlice i to iskoristiti za  zavezivanje.

Još jedna stvar koju morate napraviti su naušnice na cvijetić od tkanine. Da biste napravili jedan par potrebna vam je tkanina ( dovoljno je da napravite 12 krugove veličine novčića, po mogućnosti od 10 lipa), novčić koji ćete koristiti kao uzorak za tkaninu, konac, igla za šivanje, 2 perle,  ljepilo, škare i pozadine i kopče za naušnice ( netko ih naziva i štekice). Koristeći novčić kao uzorak izrežite 12 krugova iz tkanine po vašem izboru. Uzmite dug komad konca te ga provucite kroz iglu, kad budete radili čvor ostavite malu rupu da bi mogli učvrstiti naušnicu. Da bi napravili laticu uzmite krug i prepolovite ga na pola i onda prepolovite tu polovicu na pola. Iglom prođite kroz vrh latice i ne zaboravite proći kroz rupu na kraju konca. Složite ostale latice, trebalo bi ih biti šest po naušnici, i zašijte ih sve kroz vrh. Raširite latice u krug da bi napravili cvijetić. Zašijte perlu kroz sve slojeve tkanine i napravite čvrsti čvor da bi osigurali cvijetić. Zalijepite pozadine naušnice ( štekice) na stražnji dio cvijeta i imate nove naušnice.

Jedna od super ideja vezana uz pravljenja nakita od tkanine je iskoristiti već postojeći nakit. Ako imate neki komad lanca koji koristite za ogrlicu ili kao remen uvijek ga možete još više uljepšati.  Izaberite tkaninu koju vam se zbilja sviđa i odrežite je malo duže nego je dužina lanca. Provucite tkaninu kroz proreze u lancu, jednom unutra, jednom van do kraja lanca. Krajeve ručno zašijte i vaš posao je gotov. Super stvar u vezi ove ideje je to što tkaninu možete mijenjati kad god poželite novu ogrlicu ili remen. Tu ideju možete i iskoristiti ako imate kopču za remen od nekog starog remena. Samo zašijte tkaninu s unutrašnje strane i preokrenite ju. Nezašiveni kraj tkanine zašijte oko kopče i imate novi moderni remen.

Nadamo se da smo vam s našim savjetima pomogli da pronađete vašeg unutrašnjeg dizajnera nakita  te vas potaknuli na kreativnu akciju.

Slični članci