Kako raditi nakit od žice

Raditi nakit od žice znači slagati različite komponente  zajedno na predivan način. Žica je stvarno jednostavan materijal za korištenje a rezultat koji možete dobiti je predivan. Koristeći samo žicu i neki alat možete napraviti jednostavnu ili elegantnu narukvicu, lančić ili čak prsten, a samo dodajući nekoliko perli na žicu ili oblikovanjem žice u neki zanimljivi oblik možete stvoriti impresivan modni dodatak.

Za izradu nakita od žice trebat će vam sljedeći materijali : žice različite debljine, te posebna žica koja pamti oblik, kopče i stiskači te lanac. Za oblikovanje te žice trebat će vam kliješta. Pri kupnji kliješta kupujte samo u trgovinama koje prodaju baš kliješta za izradu nakita jer ona koja kupite u trgovini alatom nisu dovoljno delikatna za izradu nakita. Kliješta koja morate imati za izradu nakita su kliješta za rezanje žice, kliješta s okruglim vrhovima i kliješta s ravnim vrhovima. Kliješta s okruglim vrhovima najčešće koristite za izradu zavijutaka, krugova i polukrugova, a kliješta s ravnim vrhovima se koriste za držanja, ispravljanje i ravnanje žice. Većina primjera izrade nakita s žicom za početnike uključuje nakit s perlicama jer s njima nije teško raditi a daju zanimljivim izgled lančićima ili ogrlicama.

Ako naučite napraviti jednostavnu ogrlicu s perlicama uskoro ćete moći nadograđivati to znanje i raditi nove eksperimente s dizajnom vaših ogrlica ili narukvica.  Prvi korak je napraviti jedan dio ogrlice koji će činiti komad žice i nekoliko perlica. Najbolje bi bilo uzeti tri perle po svakom komadu, jednu veliku i dvije manje. Odrežite komad žice i napravite petlju na jednom odrezanom kraju s kliještima s okruglim vrhovima. Stavite perle koje želite na žicu i zatim odrežite taj kraj žice ostavljajući dovoljno žice da napravite petlju i na toj strani. Ako želite možete koristiti metalne perle kao manje perle jer će se one lijepo uklopiti u svaki dizajn. Drugi korak je dodavanje lanca. Lanac možete dodati s malom kopčom u obliku prstena koji inače služi za povezivanje lanaca ili lanac možete staviti izravno na petlje koje ste prethodno napravili. Sada napravite još komada žice s perlama koliko želite na svom lančiću, te ponovite drugi korak. Kad završite s dizajniranjem vaše ogrlice preostaje vam samo staviti kopču. Pričvrstite ju s obje strane lanca  na kopču u obliku prstena i gotovi ste. Sada možete eksperimentirati s različitom količinom perla, vestom lanca ili čak bojom žice.

S jednostavnim sastojcima kao što su žica, lanac, kopče i perle možete napraviti mnogo različitih ogrlica, narukvica. Možete vježbati raditi ogrlice s malo perlica, a puno lanca ili obrnuto.  Na jednostavnu ogrlicu s perlama s kopčom u obliku prstena možete dodati još neke dijelove pa tako možete napraviti ogrlicu s visećim privjeskom lanca na čijem kraju bi mogla biti malo veća perla istog stila kao što je na ostatku ogrlice. Igrajte se. Uzmite komad žice i kliješta i savijajte i vrtite žicu, dodajte nekoliko perli  i kad ste zadovoljni s napravljenim napravite petlju na vrhu žice i dodajte kopču za viseće naušnice.

Pođite u šetnju prirodom ili trgovačkim centrom i inspirirajte se. Znamo da već imate brojne ideje što biste htjeli napraviti sada samo to trebate ostvariti. Znamo da nije lako početi nešto novo no pokušajte, nemate ništa izgubiti a možete dobiti predivan novi nakit.

Slični članci