Čemu služi čaj od mente

trueceylontea - flickr

trueceylontea – flickr

Čaj od mente je odličan za vaš organizam, a može se piti sam ili se miješati s ostalim biljnim ili drugim čajevima. Menta raste u divljini u brojnim europskim zemljama, a može se uzgajati na područjima s umjerenom kontinentalnom klimom. Koristi se u slatkišima, sladoledima, žvakaćim gumama, pa čak i sapunima, zubnim pastama i šamponima, ali ova biljka ipak je najpoznatija kao čaj koji se priprema tako da se destilirana prokuhana voda prolije preko svježeg lišča mente i pusti da se natapa oko sedam minuta. Možete ga piti i vrućeg i hladnog, bez da se morate brinuti da će izgubiti neka od svojih ljekovitih svojstava.

Jedna od najpoznatijih prednosti čaja od mente je da može pomoći pri problemima s probavom i zato se najčešće i koristi jer opušta i smanjuje bol u trbuhu uzrokovanu upalom crijeva. Također, ovaj čaj opušta mišiće, a dobar je i za kožu, sprečavanje glavobolja i borbu protiv gingivitisa. Ukoliko patite od kašlja uzrokovanog alergijom ili prehladom, preporuča se konzumiranje čaja od mente kako bi olakšali to stanje, a koristan je i kod problema s astmom. Osim toga, čaj od mente odličan je za borbu protiv stresa i depresije, a takav borac nam svima treba. Čaša čaja od mente nakon svakog obroka može znantno smanjiti stres, simptome umora, ali i pružiti dobar i čvrst san.

Ono što bi moglo biti zanimljivo za žene je činjenica da su objavljeni rezultati nekih istraživanja koji kažu kako čaj od mente može igrati veliku ulogu kod sindroma policističnih jajnika. U ovom istraživanju, žene su tokom cijelog mjeseca pile čaj dva puta na dan i nakon toga opet testirale hormone. Svima su se smanjile razine slobodnog i totalnog testosterona, što je odlična vijest za sve koji pate od ovih problema! Osim toga, ovaj čaj pomaže i kod menstrualnih grčeva. Čaj od mente nije teško pronaći jer je dostupan u većini trgovina, a u specijaliziranim trgovinama za čajeve možete ga pronaći i u refuži.

Slični članci