Božićni stol – Recepti i trikovi

Postoji nekoliko stvari na koje pomislite kada vam netko kaže kako se približava vrijeme blagdana i vrijeme Božića. Sigurno prvo pomislite na drvce, darove, obitelj, no mnogo ljudi sigurno pomisli i na to kako će ponovno morati voditi brigu sa kilogramima nakon blagdana. Naravno pomisle na Božićni stol koji će sigurno biti bogat i sadržavati sve ono što jedan takav stol mora imati. Žene već sada razbijaju glavu što napraviti kako bi nadmašile prošlogodišnji stol, i što napraviti kako bi se u nekim susjedskim pričama osjećale kako je baš njihov stol bio najbolji i najbogatiji. Postoje neki tradicionalni recepti, i neke tradicionalne stvari koje sigurno pridonose tome da vaš stol bude baš pravi Božićni stol, no postoje i neki recepti i trikovi koji će vaš Božićni stol još više oplemeniti. Na taj način svojoj obitelji i svojim bližnjima priuštiti ćete nešto što nisu imali prilike probati, i što sigurno nisu očekivali da će vidjeti na bilo kojem stolu, a pogotovo ne na vašem. Krenuti ćemo sa osnovama koje svaki stol mora imati bez obzira na mogućnosti i znanje kuharice ili kuhara.

HB Events - flickr

HB Events – flickr

Ono što je na našim prostorima već dugi niz godina trend je to da se većina stvari uzima od Amerikanaca. Ono što je njima purica za Dan nezavisnosti, nama je za Božić. No treba biti iskren i reći da je purica već dugi niz godina glavna na Božićnom stolu, i da se kao takva već dugo konzumira. Ono što sigurno posuđujemo ili krademo Amerikancima su razni načini pripreme purice. Također uzimamo im i recepte za razne umake, pa je tako jedan od najčešćih postao i umak od brusnice. Moramo reći da je purica glavni sastojak svakoga Božićnog stola. Nju možete pripremiti na bezbroj načina, i na vama je da otkrijete neki novi koji vaši ukućani i gosti još nisu kušali. Ako već držite do toga da bi ju trebalo ispeći na tradicionalan način, onda barem malo eksperimentirajte sa umacima i nadjevom. Uz puricu se na Božićnom stolu svako godine sigurno nađu i mlinci ili mladi krumpir. To je također tradicija od koje se ne odustaje, i koja je svake godine ponavljana. Na vama je da odlučite želite li ponovno pripremiti jelo na takav način. Umjesto mlinaca možete staviti batat, ili recimo popečke od krumpira. Također možete eksperimentirati i staviti neko povrće kao recimo šparoge koje se odlično slažu sa puricom. Ono što je također postala tradicija na svakome Božićnom stolu je Francuska salata. Ona je već dugi niz godina na stolovima diljem zemlje, i postala je zaštitnim znakom praznika. Pazite na to da sami radite svoju salatu, i da ne kupujete one smrznute koje se mogu pronaći u svim dućanima. Vrijeme je blagdana i morate dati sve od sebe kako bi vaš stol bio najbolji, i vaši gosti će sigurno osjetiti razliku između kupovne i domaće Francuske salate.

Osim što vaš Božićni stol mora sadržavati glavno tradicionalno jelo, također mora sadržavati i već poznata predjela, kao i desert. Ono što ćemo odmah napomenuti je to da se desert radi u jako malo obitelji, jer vam gosti gotovo uvijek donesu neki kolač. Tako ne bi imalo previše smisla raditi kolač, kada će vam stol već biti pun kolača koji su vam gosti poklonili. No ono što svaki stol mora imate je također veliki broj suhomesnatih delicija koje nadmašuju jedna drugu. Božić je jednom godišnje stoga nemojte štedjeti nego kupite najbolji mogući pršut, kulen, sir, ili neku deliciju koja će vašim gostima sigurno biti ukusna. Tu je također i vrijeme da se dokažete. Možete svoje predjelo spremiti na neki poseban način, i prezentirati ga tako da vaši gosti ostanu  bez daha. Primjera je puno, pa vam je najbolje pronaći na internetu neku blagdansku kuharicu koja će vam na najbolji način pokazati kako da to postignete. Ako pak mislite kako nemate previše vremena, i da ne stignete to sve sami raditi, pitajte svoje ukućane za pomoć. Svi zajedno možete raditi ono što je Božić zapravo, možete provesti vrijeme sa svojom obitelji, i nakon toga zajedno uživati sa svojim gostima i svojim najdražima.

Slični članci