Može li se u Sloveniju sa osobnom iskaznicom

Slovenija kao nama najbliža država vrlo je prometna što se tiče građanina Hrvatske. U Sloveniju možete ići po razne stvari. Ljudi idu tamo po gume, po odjeću, po razno razne stvari i isplati im se više nego da kupuju u Hrvatskoj. No mi još nismo u Europskoj uniji pa se postavlja pitanje treba li nam putovnica da prođemo granicu i odemo u Sloveniju. Prvo sa čime se bavimo u ovome članku je odgovor na to pitanje treba li nam putovnica da prođemo granicu sa susjedima.

MOŽE LI SE U SLOVENIJU SA OSOBNOM

Odgovor je vrlo jednostavan i zadovoljava veliki broj ljudi. U Sloveniju se bez problema može sa osobnom iskaznicom i bez putovnice. Kada prelazite granicu sa Slovenijom dobiti ćete poseban karton koji morate ispuniti i bez kojega nećete moći dalje. Riječ je o kartonu na koji će sadržavati vaše ime i prezime, te broj vaše osobne iskaznice. Kada uđete u državu taj karton će biti sa vama, a dok izlazite na njega će granična policija staviti poseban pečat. Taj karton veličine je kao i recimo osobna iskaznica i može se koristiti samo jednom. Sljedeći put potreban vam je novi. Taj karton vas neće ništa koštati, jer sve troškove pokriva ministarstvo vanjskih poslova. Djeca su jedna druga kategorija i kod njih će stvari biti malo drugačije, zato jer nemaju osobnu iskaznicu. Bitno je da granična policija počinju dosljedno primjenjivati svoje odredbe, do sada su granične policije Hrvatske i Slovenije  zemalja dopuštale da djeca koja nemaju osobnu iskaznicu prođu granicu uz predočenje putovnice ili zdravstvene iskaznice. Ako neko dijete pak prolazi granicu bez pratnje roditelja, a nema niti putovnicu niti jedan drugi dokument koji mu je potreban, morati će imati punomoć svojih roditelja da može proći granicu.

PROBLEMI KOJI MOGU NASTATI NA GRANICI

Sada ćemo se malo dotaknuti problema koji vrlo lagano mogu nastati na granici. Naime to što granična policija više ne mora stavljati štambilje na putovnice, nije im toliko olakšalo posao. Sada su kriteriji mnogo stroži i moraju biti spremniji nego prije. Kako smo mi iz Hrvatske i sa Slovenijom ćemo vječno imati nekih problema, možete biti sigurni da će vas na jednom od tri puta u Sloveniju, granična policija zaustaviti i izvući van iz auta kako bi vas dodatno pregledala. Ako vam nađu neke stvari koje ne smijete posjedovati ili ih ne smijete nositi preko granice, možete biti sigurni da će biti jako strogi po tome pitanju i nema nikakve šanse da vas puste. Isto tako mogu vam pogledati osobnu iskaznicu i ako nađu i najmanji problem kao recimo duža brada ili duža kosa mogu vas toliko iznervirati da će vam biti žao proći granicu. Najgore od svega što se može dogoditi je da vas ne puste u Sloveniju, koliko god vi hitno morali proći. Tako da morate biti jako ljubazni i biti što sličniji vašoj osobnoj iskaznici kako bi eliminirali baš svaku mogućnost zadržavanja na granici. Također budite sigurni da ne nosite ništa što ne biste po zakonu trebali preko granice kako se ne bi slučajno dogodila zatvorska kazna u drugoj državi. Nakon svega ovoga znate da možete proći granicu samo sa osobnom i na vama je da odlučite koliko puta želite u kupovinu ili razgledavanje države koja je od vašega grada vjerojatno jako blizu.

Slični članci