Plaže s plavom zastavom u Hrvatskoj

Plava zastava koja se pronađe na nekoj plaži ili marini je ekološki program zaštite morskog okoliša i priobalja. U svakoj od marina s Plavom zastavom također postoji mogućnost iznajmljivanja plovila, te doživiti ljepote plaža s Plavom zastavom i sa mora. Takva zastava se pridaje okolišu koji zadovoljava određene kriterije koji su podijeljeni u četiri skupine:

1) Odgoj i obrazovanje za okoliš i informiranje javnosti– Ovaj kriterij obuhvaća sva upozorenja kao što su karta plaže sa svim sadržajima, pravila ponašanja za građane koji borave na plaži, informacije o kvaliteti vode, cijelokupnom ekosustavu i programu Plave zastave moraju biti prikazane, te moraju biti prikazane aktivnosti odgoja i obrazovanja za okoliš.

2) Kvaliteta vode– Kod ovog kriterija plaža mora zadvoljiti kriterije kao što su: pH vrijednost, moneralna ulja, čestice, nezagađenost(bez kanalizacijskih ili industrijskih ispusta), analiza kvalitete vode, analiza prisutstva fekalnih koli bakterija(E.coli) i crijevnih enterokoka/streptokoka.

3) Upravljanje okolišem– Kriterij koji obuhvaća uspostavu odbora za upravljanje plažom, mora se zadovoljavati propise o lokaciji i korišenju(radu), te čistoći plaže(alge bi trebale biti ostavljene na plaži), dovoljan broj sanitarnih objekata koji moraju biti čisti i imati kontroliranu obradu otpadnih voda, dovoljan broj kanta za odlaganje otpada koje moraju biti dostupne građanima ili turistima, ne smije se nedozvoljeno kampirati, voziti ili odlagati otpad, te pravila vezana uz kućne ljubimce se moraju strogo provoditi, ukoliko u blizini plaže postoji koraljni greben, mora biti pod nadzorom, a sva oprema i objekti se moraju propisno održavati, također, ne svakoj se plaži moraju promicati sredstva i način prijevoza.

4) Sigurnost usluge– Poslijednji kriterij koji obuhvaća sigurnost svakoga tko se nađe na plaži. Tu spadaju dovoljan broj spasioca i opreme za spašavanje, dostupnost opreme za prvu pomoć, postojanje planova za ekološku katastrofu, postojanje prilaza plaži i sanitarnih prostora za osobe s invaliditetom na najmanje jednoj plaži s Plavom zastavom na području grada, te dostupnost pitke vode.

U Hrvatskoj je za 2012. godinu dodijeljeno 124 Plavih zastava. Od toga su 106 zastava dodijeljene plažama koje mogu biti na moru ali također mogu biti i na slatkim vodama kao što su rijeke ili jezera. Tako možemo pronaći 5 plaža s Plavom zastavom u Zagrebu. Preostalih 18 je dodijeljeno marinama u Poreču, Puli, Puntu, Zadru, Biogradu na moru, Tribunju, Primoštenu, Rogoznici, te Opatiji. Hrvatska se kao mala zemlja uistinu može pohvaliti brojem dodijeljenih Plavih zastava!

Sponzorirani članak
Yacht Rent

Slični članci