Može li se u Austriju sa osobnom iskaznicom

Austrija je država koja je vrlo popularna za sve građane Hrvatske. Popularna je u smislu da se kroz nju non stop putuje, i koristimo ju za razne stvari. Tako recimo možete u Austriju ići u kupnju raznih stvari, od odjeće i obuće do recimo medicinskih pomagala i pomagala za teretanu. Austrija je vrlo jeftina za jednu državu takvoga renomea. Ono što muči sve Hrvatske građane je može li se granica s Austrijom proći samo sa osobnom iskaznicom ili morate imati putovnicu kako bi prošli. Na to pitanje ćemo odgovoriti odmah u prvom dijelu ovoga članka, dok ćemo se u drugome dijelu baviti sa time što vam se sve može dogoditi na granici sa Austrijom, po svjedočenjima ljudi koji su to već prošli.

MOŽETE LI PROĆI GRANICU SA AUSTRIJOM SAMO SA OSOBNOM ISKAZNICOM

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan kao kada su u pitanju neke druge države. Odgovor je zapravo jako zbunjujući, i glasi i da i ne. Vjerojatno ne možete shvatiti, kao niti mi na početku, no objasniti ćemo vam kako to funkcionira. Ako idete preko Italije, dovoljna vam je osobna. Između Italije i Austrije ne postoji granična policija i carinska služba, tako da možete proći samo sa osobnom kartom. Ako idete preko Slovenije morate imati putovnicu. Sada ćemo vam objasniti kako stvari funkcioniraju na oba načina.

PRELAZAK PREKO ITALIJE

Znači preko Italije vam je dovoljna osobna. No ovo vam je riskantan način. Po zakonu vama treba putovnica, u koju će vam carinski službenici staviti žig i moći ćete se slobodno kretati sve do Austrije. Ako taj žig vi nemate, činite kazneno djelo. Može vam se dogoditi to da vas slučajno uhvate i dobijete ogromnu kaznu, jer ipak kršite zakon. Također može vam se dogoditi da vas oni jednostavno ne puste iz Austrije jer nemate putovnicu. Nakon toga morati ćete ići u Hrvatski konzulat kako bi dobili sve dokumente koji su vam potrebni da izvadite putovnicu. Samo da vam napomenemo da je ovakav način vađenja putovnice iznimno skup i može potrajati neko vrijeme, pa ako nemate novaca kod sebe da si platite hotel ili nekakav smještaj čekaju vas razni problemi kojih niste niti svjesni.

PRELAZAK PREKO SLOVENIJE

Ovakav prelazak zahtjeva vašu putovnicu. Nakon toga u putovnicu će vam staviti žig i biti ćete spremni za daljnju turu. Moramo napomenuti da su carinski službenici na toj granici iznimno dobro raspoloženi i možete biti sigurni da nećete imati gotovo nikakvih komplikacija kada prolazite granicu. Također može se dogoditi da vam je putovnica istekla, no vi toga niste niti svjesni. Nemojte ih moliti da vas puste u državu, nego ostanite na granici i zamolite nekoga da dođe po vas, jer ako i uđete u državu, ne moraju vas pustiti natrag kada ćete se vraćati nego vas mogu zadržati. Razlika između naših državljana i njihovih je ta što oni u našu državu mogu bez problema ući sa osobnom, pa ako čujete takvu priču, nemojte misliti da su se neke stvari promijenile i da je sada na snazi neki novi zakon. To nije tako. Također vaša djeca će morati imati putovnicu kako bi prešla granicu, te se neće više moći vaditi na vašu putovnicu kako je to nekada bilo.

Sada kada sve znate nemojte dopustiti da vam se dogodi da pokušavate proći granicu samo sa osobnom ili se švercati na neki drugi način, jer ako vas uhvate čekaju vas gadne kazne pa čak i deportacija po vašemu trošku.

Slični članci