Kako Izabrati Najbolji Hosting

Dakle odlučili ste se da napravite stranicu. Možda za svoje privatne potrebe ili  za nekog prijatelja. Naučili ste osnove web design-a, sklopili neku stranicu. Na kraju ste i domenu kupili na GoDaddy . No tu dolazi onaj najvažniji dio a to je izbor hostinga. Na tržištu je mnogo različitih hosting kompanija. Kako stranih tako i domaćih. Između svake od njih možete da nađete mnogo sličnosti ali i razlika.  Ali upravo te razlike na kraju mogu da budu presudne za vaš uspjeh ili neuspjeh.

Kada govorimo o hosting kompanijama, najbolje je odmah da izbjegavate domaće kompanije jer one prosto ne mogu da konkurišu onim stranim. Prilikom izbora pripazite na slijedeće čimbenike:

1. Cijena

Cijena je uvijek važan čimbenik. One obično variraju jer ovise od toga šta se nudi na samom hostingu. Nije pametno gledati samo cijenu a za tu cijenu žrtvovati performanse. Ali kako god okrenete, činjenica je da za par dolara možete dobiti svjetski hosting sa najboljim kvalitetama.

2. Odgovornost i Uptime

Kada birate hosting morate se pobrinuti da vaš “domaćin” bude odgovoran prema vama te da vam se ne dešavaju padovi stranice. Ako tražite najbolje onda tražite hosting koji garantuje 99.9% uptime (procenat vremena za koje će stranica biti dostupna na internetu). Vi jednostavno morate da insistirate na najboljem, jer ako vaš site nije dostupan vašim potencijalnim korisnicima, na gubitku ste samo vi.

3. Kontrolna Ploča

Kada govorimo o hostingu i “rukovanju” sa njim, onda je važno da nađemo hosting koji će biti vrlo kvalitetan, sa mnostvom superiornih opcija a opet da se svemu može sa lakoćom pristupati. najbolja opcija vam je da uzmete hosting koji ima cPanel jer je to prosto trenutno najkvalitetnije okruženje za rad.

4. Korisnička Podrška

Na kraju morate da se pobrinete da vaša hosting kompanija nudi odličnu korisničku podršku. Jer bez obzira jeste li profesionalac ili totalni amate, pomoć ćete trebati. Zato pronađite hosting kompaniju koja ima chat podrsku, besplatni telefon i email podršku, te mnoštvo tutorijala ta početnike.

 

Kakav god hosting da budete birali, morate se pobrinuti da to bude paket sa neograničenim prometom i neograničenim prostorom na disku, jer oni to mogu da vam omoguće a vi na manje nemojte ni pristajati. Vjerujte sve se to može dobiti za svega par dolara.

 

iPage je jedan lijep primjer gdje sve ovo možete da dobijete po odličnoj cijeni.

 

Slični članci