Promatranje ptica na Hrvatskoj obali

Hrvatska obala je nadaleko poznato turisticko odrediste zahvaljujuci svojim prirodnim ljepotama: kristalno cistom moru, prekrasnim plazama, 1000 otoka, pitoresknim gradicima smjestenim duz cijele obale. To ipak nije sve, jer Jadranska obala ponosni je dom rijetkih vrsta flore i faune. U Hrvatskoj se moze vidjeti skoro 400 pticjih vrsta, a oko 230 ih se tu i gnijezdi. Zahvaljujuci dobro ocuvanim prirodnim stanistima, ovdje se nalaze i mnoge rijetke pticje vrste, od kojih oko 80 vrsta pripada u skupinu ugrozenih vrsta. Duz cijele prekrasne obale postoje mnogi parkovi prirode i ornitoloski kampovi gdje se ptice promatraju. Ukoliko mozete i obzirom da pticama ne odgovara ljudsko drustvo, preporucamo promatranje s plovila. Na taj nacin mozete najlakse posjetiti sve ornitoloske lokacije na obali. Sami birate lokaciju za promatranje i odlucujete u kojem cete je trenutku promijeniti i zaploviti dalje uz predivnu obalu jer zaista trebate vidjeti vise od samo jedne lokacije.

Sve od sjevera i Istarskog poluotoka, gdje se mogu vidjeti ptice koje dolijecu s obliznje planine Ucke, mozete krenuti juznije prema otoku Cresu gdje se nalazi ornitoloski kamp u kojem se promatra svjetski poznati bjeloglavi sup. Najspektakularniji prizor je kad ste na moru, a ta rijetka ptica je iznad vas, prelijece s jedne stijene na drugu ili se jednostavno odmara na jednoj od njih. Ne pokusavajte joj se previse pribliziti, jer ta rijetka ptica ne voli biti uznemiravana.

Juznije niz obalu, na otoku Pagu, nalazi se Kolansko blato, mjesto gdje se promatraju rijetke ptice koje setaju kroz plitku vodu i pijesak. Jos malo juznije, uz obalu nalazi se jedno od najljepsih mjesta gdje se ptice gnijezde. Park prirode Vransko jezero u Dalmaciji vrlo je blizu morske obale. Moguce je vidjeti ptice koje dolaze na samu plazu. Neke rijetke vrste orlova i galebova gnijezde se na Lastovu i Visu – udaljenim pucinskim otocima u juznoj Dalmaciji. Na krajnjem jugu Jadranske obale na deltastom uscu rijeke Neretve nalazi se mocvara u kojoj takoder obitavaju neke od fascinantnih vrsta ptica.

Poznato je da se ptice gnijezde u kasno proljece. Zahvaljujuci blagoj mediteranskoj klimi, promatranje s mora moguce je duz cijele Jadranke obale, kao i tijekom jeseni kada neke vrste sele na jug gdje prezimljavaju.

Dakle, na vama je da izaberete: lokaciju za promatranje, vrstu koju zelite vidjeti, doba godine. Najvaznije od svega je: ne uznemiravajte ptice, ne dirajte ih, vodite racuna da ne zagadujete okolis – i uzivajte.

Sponzorirani članak
Yacht rent

Slični članci