Kako rade mobilni telefoni

Mobilni telefoni rade koristeći ćelije. Svaka ćelija ima baznu stanicu koja šalje i prima pozive sa telefona. Vaš telefon komunicira sa baznom stanicom pomoću radio talasa.Da bi vaš mobilni telefon počeo sa radom prvo u njega  stavite SIM (Subscriber Identity Mobile) karticu koja u sebi ima mikročip koji vam omogućava pristup mobilnoj mreži telefona. Mreža se sastoji od mnoštva baznih stanica koje šalju signale. Područja koja pokriva svaka od baznih stanica zovu se ćelije. Kada god upotrebite telefon automatski ćete biti konektovani sa najbližom baznom stanicom. Mobilni telefon je ’’dupleks uređaj’’ jer koristi jednu frekvenciju za razgovore i drugu, posebnu za slušanje.

U svakom mobilnom telefonu nalaze se zvučnik, mikrofon, tastatura, ekran i ploča sa mikroprocesorom. Kada je povezan na bežičnu mrežu, ovaj skup komponenti omogućava vam da pozivate telefonom ili razmenjujete podatke sa drugim telefonima širom sveta. Komponente funksionišu tako savršeno da baterija može napajati telefon danima.Najvažnije je da mobilni telefoni nude veliki broj performansi kao što su usluge bežičnog prenosa podataka, grafike u boji, melodije, glasovne poruke…Bežični prenos podataka vrši se na mreži koja deli gradove ili regione u manje ćelije npr. jedna ćelija može da pokrije nekoliko blokova u gradu. Svaka ćelija koristi skup radio frekvencija ili kanala za pružanje usluga u određenoj oblasti. Tako većina ljudi može obavljati razgovore istovremeno u različitim ćelijama u gradu ili regionu iako su na istom kanalu. I taj proces u telefonu se obavlja tako velikom brzinom da niste toga ni svesni.

Današnji mobilni telefoni funkcionišu po principu malog računara i izuzetno su lagani, svega nekoliko grama i staju u ruku, za razliku od njihovih starijih rođaka koji su bez problema popunjavali torbu i zbog njihovog glomaznog izgleda i mogućnosti da se upotrebe kao sredstvo za samoodbranu, mnogi su ih zvali ’’cigla’’. Pomoću vašeg mobilnog telefona možete pretraživati Internet, slati i primati mejlove, igrati igrice, ako telefon ima kameru i slikati se, snimati, neki imaju  ogledalce i svetlo pa se možete i našminkati…Mobilni telefoni su postali nezaobilazan deo života skoro svakog čoveka.

Prednosti mobilnog telefona su brojne. Kao prvo, potrošnja električne energije koja je veoma niska što je i logično jer mobilni radi na baterije. Uslučaju da se nađete u nekoj nevolji prvo ćete uzeti mobilni telefon da pozovete pomoć. Svakodnevne poslove je lakše obavljati kada uz sebe imate mobilni telefon, možete plaćati račune, parking, surfovati Internetom koliko hoćete. Mobilni telefoni ’’pletu mreže’’ po celom svetu tako da ih možete koristiti gde god da se nalazite.

Slični članci