Što je numizmatika i kako početi

Koje je značenje termina “numizmatika”?

Općenito govoreći, numizmatika uključuje prikupljanje i proučavanje različitih kovanica (drevnih i modernih), papirnatog novca, medalja i žetona.

Koji je razlog za prikupljanje numizmatičkih materijala?

Ljudi prikupiti različite numizmatičke materijale iz mnogo razloga, glavni su povijesno značenje predmeta, njihova umjetnička vrijednost, te trgovina. Sakupljanje numizmatike je vjerojatno najpopularniji hobi u sakupljanju umjetnina.

Kako pokrenuti vlastitu numizmatičku zbirku?

Mudar savjet je prije bilo kakvog investiranja u kupovinu numizmatičkog materijala nabaviti kvalitetnu knjigu o numizmatici (Amerikanci kažu “Kupi knjigu prije novčića”), odnosno, za početak informirati se na nekom od besplatnih numizmatičkoh kataloga na webu.
Primjer takvog kataloga je Katalog suvremenog hrvatskog novca koji obrađuje suvremene hrvatske kovane i papirnate novce.

Korist koju prikupljene kovanice i novčanice mogu donijeti ovisi o razini znanju. Tako je bolje prvo ulagati u znanje, a tek potom početi ulagati u kovanice. Kolekcionar bi trebao biti svjestan ozbiljnosti i hobija i tržišta. Tko to ne shvati dovoljno ozbiljno, može se lako suočiti s ozbiljnim problemima – kupovinom precijenjenih primjeraka i krivotvorina.

Ukoliko ste potpuni početnik, možete se odlučiti za prikupljanje novca koji je trenutno u optjecaju. To je odlična polazna točka s obzirom na činjenicu da ne uključuje nikakav rizik, možete ih potrošiti i zamijeniti u bilo koje vrijeme, a uz pomoć stručne literature kakvu možete naći npr. na Hrvatskom numizmatičkom portalu možete puno toga naučiti.

Dobar savjet je pridružiti se numizmatičkom klubu. Takva aktivnost znatno pomaže u dobivanju više stručnih informacija o numizmatici i sakupljanju. Specijalizirani klub vam može pružiti veliku pomoć u sakupljanju potrebnih materijala za vaš hobi i zajednica u kojoj možete steći vrijedne prijatelje.

kovanice od 25 kuna

Slični članci