Kako vezeti kravatu

Prema narodnim običajima, djevojke i žene koje su ispraćale hrvatske mladiće i muževe u ratove, darivale su im rupce kako bi u dalekom svijetu imali nešto što ih podsjeća na njih. Noseći rubac, muškarac bi pokazivao vjernost djevojci ili ženi. O tom običaju u hrvatskom narodu svjedoče mnoge pjesme i narodna predaja, a kravata je sastavni dio nošnje čak i onih Hrvata koji žive kao nacionalne manjine izvan domovine.
Europa prepoznaje kravatu u prvoj polovici 17. stoljeća tijekom tridesetogodišnjeg rata u Europi (1618 – 1648) u kojem su sudjelovali i hrvatski vojnici. U Parizu je pod nazivom “La royal Croate” osnovana i posebna elitna vojnička postrojba u kojoj su služili Hrvati. Hrvati su nosili oko vrata rubac svezan na poseban način, a sami su taj rubac zvali podgutnica ili podgutnjak, a svijet je taj rubac nazvao prema imenu naroda koji ga je prvi nosio – kravata. Riječ “croata” prisutna je u brojnim jezicima kao korijen riječi “kravata”.
Kravatu su zbog njene originalnosti Parižani brzo prihvatili kao simbol napretka. Za vrijeme francuske revolucije nosile su se crne kravate kao znak protesta protiv zastarjelih ideja. Novi detalj ubrzo je postao moda među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. U Englesku je taj modni detalj donio Charles II po povratku iz izgnanstva, a deset godina kasnije novi modni detalj osvojio je cijelu Europu, kao i većinu kolonija na američkom kontinentu.
Već od tada, kravata se kao ukrasni odjevni predmet koristi širom svijeta, a poslovni sastanak ili svečanost danas su nezamislivi bez kravate.

Kroz animacije pokušat ćemo vam dočarati na koji način možete vezati kravatu. Nadamo se da će vam pomoći. Načine vezanja pogledajte na kako vezati kravatu

Slični članci