Islam Trend Društvena Mreža

IslamTrend je prva islamska društvena mreža na našim prostorima koja okuplja muslimane širom svijeta radi druženja i boljeg upoznavanja naše vjere islama. Riječ trend označava kretanje, smjer i koristi se u svim sferama ljudskog života od ekonomije, kulture pa do religije. Islam je univerzalna religija  koja je objavljena čovječanstvu za sva vremena, tako da ne postoji vremensko razdoblje u kojem se ne može primjenjivati islamski način života.

IslamTrend označava i porast muslimana u svijetu, tako da je islam danas najbrže rastuća religija koju prihvata veliki broj ljudi širom svijeta stvarajući na taj način jedan pozitivan trend univerzalnih islamskih vrijednosti.

IslamTrend je baziran na konceptu Web 2.0 tehnologije koja omogućava da članovi samostalno kreiraju sadržaj, razmjenjuju svoja iskustva sa ostalim članovima u cilju što efikasnije komunikacije i prezentacije islamskog online sadržaja.
Danas u svijetu ima nekoliko popularnih svjetskih društvenih mreža koje se zasnovane na konceptu Web 2.0 tehnologije poput Facebooka, MySpace-a,Twittera. Za razliku od navedenih društvenih mreža koje su općeg tipa i kao takve pokrivaju sve aspekte ljudsko života, IslamTrend je ciljana društvena mreža zasnovana na islamskim principima korištenja ovog tipa stranica.
Islamska društvena mreža ili kako je već sada neki nazivaju “Islamski Facebook” ima prednosti u odnosu na društvene mreže poput Faceboka što članovi neće moći gledati neke neprimjerene reklame ili čitati neke uvredljive sadržaje na račun islama i muslimana. Potenciranje halal online sadržaja je primarni cilj IslamTrenda.
IslamTrend može se podijeliti na 5 komponenti koje čine zaokruženu cjelinu korištenja web stranice.
1) Početna stranica
Prvi dio odnosi se na “Početnu stranicu” koja prezentira sve aktivnosti članova, kada kod neko od članova objavi neki sadržaj ili ostavi neki komentar taj sadržaj će biti prikazan na “Početnoj stranici” sa tačnim vremenom objave sadržaja. Monitoring aktivnosti članova  olakšava praćenje dešavanja i stvara pregledniju sliku šta ko radi na web stranici.
2) Moj Profil
Svaki korisnik preko opcije “Moj Profil” može ažurirati svoje podatke, podešavati privatnosti svog profila u cilju zaštite sadržaja. Na vašem profilu prikazan je sav sadržaj koji ste objavili, lista vaših prijatelja kao i vaša aktivnost na web stranici. Pristup sadržaju može se podesiti u nekoliko kategorija: Privatno, Prijatelji, Ulogovani korisnici, Javno.
Na vašem profilu možete pisati na “Tabli za poruke” ili odgovoriti na poruke vaših prijatelja. Preko opcije “Dodaj Nove Aplikacije” možete aktivirati dosta zanimljivih islamskih aplikacija koje bi svaki musliman trebao korisiti kada je online. Neke od tih aplikacija su :
1.    Hidžretski Kalendar
2.    Vaktija – Vrijeme nastupanja namaza
3.    Cijeli Audio Kur’an sa tekstualnim prevodom na bosanski jezik
4.    Cijeli Audio Kur’an na bosanskom jeziku
5.    Knjiga Kur’an u 3D formatu, možete listati stranice, tražiti ajete lupom
6.    Arapska riječ dana – svaki dan naučite po jednu novu arapsku riječ
3) Komunikacija
Sredstva komuniciranja na IslamTrendu su:
Online Chat, Privatne poruke, Tabla za poruke, Haber – Javne poruke kratkog sadržaja.
4) Islamski Sadržaj
Islamski sadržaj je podijeljen u nekoliko kategorija po glavnoj navigaciji web stranici. U svakoj od tih kategorija korisnik može objaviti sadržaj, gledati sadržaj ostalih članova i komunicirati putem komentara. Svaki korisnik može gledati i kreirati sadržaj u sljedećim kategorijama:
Multimedija, Video,Vijesti,Savjeti, Blog, Pitanja, Grupe.
5) Pretraživanje Članova
Ako želite da pronađete neku osobu možete vršiti pretragu po nekoliko parametara koji će vam olakšati pretragu. Neki od tih parametara su:
Ime i Prezime, Spol, Država, Grad, Mjesto, Fakultet, Poslodavac.
Svi članovi učestvuju u kreiranju sadržaja društvene mreže IslamTrend, s tim da svaki neprimjeren sadržaj će biti uklonjen ili modifikovan ovisno o kojem tipu sadržaja je riječ. Kao korisnik islamske društvene mreže možete naučiti mnogo toga korisnog i saznati mnogo aktuelnih informacija koje su vezane za islamski svijet. Možete upoznati mnogo muslimana širom svijeta, razmijeniti vaša iskustva sa prijateljima. Multimedijalni sadržaj na
IslamTrend web stranici je online tipa, tako da sav islamski materijal postavljen od prijavljenih članova možete slušati, gledati, čitati online bez potrebe skidanja na vaš računar.
Napravi svoj profil na IslamTrend.com i budi dio Prve Islamske Društvene Mreže.

Islam Trend

Slični članci

  • Islamski kalendar Islamski kalendar je lunarni (Mjesečev) kalendar. On se za protok vremena ravna prema Mjesečevim […]
  • Islamske Izreke Propovjednik je onaj koji ljudima propovijeda svojim djelima, a ne samo riječima. Čuo sam da je […]
  • Islamski brak Biranje supružnika, stupanje u islamski brak je veoma ozbiljna odluka i, zasigurno, jedna od […]
  • Video nadzor u svjetskim silama Video nadzor i Kanada Kanada počinje iskorištavanjem video nadzora u ranim devedesetim godinama. […]
  • Saveti vaših bližnjih su najbitniji Koliko često ste imali neki problem a niste znali kako da ga rešite ili nije imao ko da vas […]
  • Kako ukrasiti tortu Torte se mogu ukrasiti na razne načine:sa čokoladnim i šećermm glazurama, šlagom, slatkim […]