Najbolja hrana za štence

Isto kao što se morate brinuti da vaš pas bude dobro nahranjen i da mu ne prijeti nikakva bolest zbog loše prehrane, tako morate biti sigurni i da su štenci odlično nahranjeni i da niti njima ne možete priuštiti lošu hranu. Oni možda neće moći odbiti lošu hranu koja im ne paše kao recimo stariji psi, jer će biti pre mali i pre gladni. Zato vi morate biti odlučni u namjeri da im priuštite najbolje namirnice koje su im potrebne. Ako ste prvi puta u životu nabavili štene, a nikada prije niste imali psa, nije neka razlika. Štenci i odrasli psi jedu sasvim različite stvari, i zato to i nije neki problem. Kada pročitate ovaj članak znati ćete što im smijete davati kako bi narasli veliki i jaki i kako bi sa njima mogli ići u šetnje ili trčati sa njima. Također je vrlo važno da vas pas jako zavoli dok je još štene, jer osoba koja će se najviše brinuti za njega dok je još mali će mu drugim riječima postati roditelj. Tako da ne možete odmah preskakati neke namirnice koje su mu potrebne samo zato da bi ste mu se svidjeli dajući mu nešto što će mu biti fino, no neće biti hranjivo koliko bi trebalo biti.

NAČIN PREHRANE ZA ŠTENCE

Vaše štene morati će svakako jesti hranjive tvari. Štenetu dok je malo ne smijete davati krivu hranu jer osim što ga možete naučiti na krivu hranu, možete mu prouzročiti i neke bolesti kojih se mora kloniti kao mali. Vaš pas se razvija, i potrebna mu je sva moguća hrana koja će mu pomoći pri razvoju. Prvo sa čime bi ste trebali hraniti svog malog psića je hrana za štence koja se kupuje u pet centrima. Ona je podijeljena na nekoliko firmi, no najbolji izbor bi vam bio hrana od marke Royal canin. Oni dokazano imaju najbolju hranu za štence i namirnice su im pune raznih hranjivih tvari koje mogu spriječiti bolesti jetre, bubrega, srčane bolesti ili neke slične. Također ta hrana je podijeljena prema vrsti pasmine pa tako možete sigurno odabrati onu hranu koja će vašem štenetu biti fina. Najbolje bi bilo kada bi mogli kupovati takozvanu premium hranu. Ona je vrlo dehidrirana i najbolje će sjesti štencima na želudac. Morate izbjegavati onu hranu u konzervama jer ona sadrži jako puno vode i nije dobra za štence. Studiji pokazuju da im najviše odgovara ona hrana za štenad koja ima okus po janjetini i piletine, te neke vrste riba. Najvažniji sadržaj koji hrana za štence mora imati su sigurno ugljikohidrati, bjelančevine i masti. Ako vam je pas malo veće pasmine onda nije loše niti kada bi sadržavale minerale i vitamine. Ako niste sigurni kako provjeriti koja hrana to sadržava, pročitajte na poleđini vrećice gdje je vrlo detaljno prikazana tablica, i koliko sastojaka sadrži ta vrećica. Nakon ovoga morate shvatiti da su sve pasmine drugačije i da bi možda najbolje bilo da se odete posavjetovati sa veterinarom na koji način bi bilo najbolje da hranite svoje štene. Oni će vam reći koje da namirnice kupite odnosno od koje firme i sa kojim vrijednostima.

KAKO HRANITI ŠTENE

Kada ste saznali što vaš pas smije i mora jesti ostaje vam problem kako ga hraniti. Neki ljudi svoje štence nahrane jednom ili dva puta dnevno. To je najgora stvar koju možete napraviti. Štene dok je malo mora jesti barem 4 puta dnevno. Tako će dobivati snagu koja mu je potrebna za rast i razvoj. Psi se relativno brzo razvijaju i hranjenje u toj dobi je vrlo bitno za njegov daljnji život. Problem koji vam se vrlo lagano može javiti je taj ako ste dobili štene koje je već prije netko hranio i naviknuo ga na konzerviranu hranu. Vi to morate promijeniti. Napraviti ćete to tako da ćete mu kroz 10 dana svaki dan davati manje hrane u konzervi i više suhe hrane. Ne smijete naravno odmah preći sa jedne na drugu nego mu svaki dan smanjujte hranu iz konzerve, pa prema posljednjem danu idite sve više prema suhoj hrani, tako da 10 dan može jesti samo premium hranu.

Sada znate kako morate hraniti vaše štene i koje sve vrste hrane mora jesti. Najvažnije je zapamtiti da kupujete hranu prema veličini i rastu svojega psa jer neki sastojci su jako bitni dok je vaš pas štene, no dok malo naraste ti sastojci mu mogu početi škoditi.

Slični članci