Prometheus 2012 (Prometej) Filmska kritika

Ridley Scott i SF film. Može li bolje od toga? Kao da pogledate da je recimo Scorsese napravio gangsterski film. Svi se vrlo dobro sjećaju Aliena i genijalnog Blade runnera. Sada je pitanje da li je Prometej u tome društvu uljez, ili se može nositi sa snagom tih filmova i biti jednako dobar? Prvo što morate znati je da je film Prometej prequel filma Alien. Prequel je ono što se događalo prije Aliena. Prvo što možda pomislite je kada je prequel ikada bio dobar kao i original? Vjerojatno ste u pravu, i ako isključimo recimo Kuma 2 koji je zapravo prequel Kuma 1 i neke slične filmove, ne može se puno filmova pohvaliti da su bili bolji od originala. Također ovaj film se snimao vrlo dugo i Ridley Scott je rekao da ne želi da film izađe dok ne bude potpuno zadovoljan sa svim u filmu. Ako i dalje razmišljate treba li pogledati ovaj film, napomenuti ćemo vam da je ovaj film koštao 130 000 000 dolara. Sada, kakav god bio morate ga pogledati barem zbog toga da vidite gdje su se toliki novci uspjeli potrošiti. Krenuti ćemo sa glumačkom ekipom koju je Scott okupio za ovaj film.

GLUMCI I REDATELJ FILMA

Redatelj je već spomenuti odlični Ridley Scott. Treba reći da je Scott sakupio vrlo zvučnu i talentiranu glumačku ekipu. Glavne muške uloge tumače Michael Fassbender i Guy Pearce, dok ženske uloge tumače Noomi Rapace i Charlize Therone. Treba napomenuti da je Michael fenomenalan, i u svim svojim zadnjim filmovima je gotovo preuze svu slavu na sebe jer je svaku ulogu odglumio besprijekorno.

RADNJA FILMA

Kao što ste i sami mogli naslutiti radnja je vrlo slična kao i u Alien filmovima. Prometej je zapravo brod kojim posada putuje kako bi našla izvanzemaljske oblike života. Na svojim putovanjima dođu do zaključka kako je čovječanstvo zapravo vrlo ugroženo i shvate da moraju poduzeti nešto kako bi spriječili propadanje čovječanstva i ljudske civilizacije. Naravno to moraju napraviti tako da spriječe Aliene u svome naumu. Priča je zapravo dosta izlizana, jer Alien je imao možda po nekima i previše nastavaka, pa prequel ne daje onu dozu inovativnosti koju bi očekivali od Scotta. Također postoji nekoliko scena u kojima ćete duboko udahnuti i pogledati osobu sa kojom gledate film u stilu: zašto ne napravi ovo ili ono, puno je jednostavnije i jedino logično. Dakle ima nekoliko scena u kojima se skroz pogubite i nije vam jasno zašto junaci ovoga filma rade to što rade, i pomislite da i sami shvaćaju da griješe. No ostaje na vama da pogledate film i sami to zaključite.

OCJENA

Prvo što se odmah mora napomenuti je da ne možete ovaj film gledati kao jedan od dijelova Alien filmova. Je, ima poveznica, uostalom radnja se odvija prije filmova kojima već znate završetak, no morate ovaj film gledati kao poseban film i tako ga i doživjeti. Treba odmah napomenuti da ako imate mogućnosti ovaj film jednostavno morate pogledati u kinu. Specijalni efekti su dovedeni do savršenstva, i sigurno će zamaskirati pokoju lošu scenu ili rupu u priči. Ako ćete ga gledati kod kuće sigurno nećete imati doživljaj koji bi imali u kino dvorani. Odlična stvar koja sigurno diže ocjenu ovom filmu je konstantna napetost koju ćete doživjeti. Film je stvarno odlično rađen po nivoima i ne dolazi do preskakanja određenih dijelova tako da se pogubite u filmu. No opet to je Ridley Scott a film je SF. Dati filmu ocjenu veću id 7 je približavanje ovoga filma Alienu, a on to na žalost nikako nije. Nakon dugog čekanja došao nam je dobar film koji bi trebali pogledati, ali nemojte očekivati previše da se ne bi razočarali. Ocjena 7/10.

Prometheus 2012 – Trailer

Slični članci