Odabir veličine rame bicikla

Kod izbora bicikla, osim njegove namjene (trkaći, brdski, cestovni ili cruiser) moramo pažljivo izabrati i veličinu rame kako bi vožnja bila ugodna i sigurna. Loš odabir veličine rame bicikla može rezultirati ozljedama i lošim držanjem tijela što pri dužoj vožnji bicikla može izazvati nepotrebne zdravstvene probeme i nepotrebno vas udaljiti od ove zdrave rekreacije. Koliko često i dugo vozite bicikl je isto vrlo važno kada krećete u kupovinu. Ako ćete bicikl koristiti samo da tu i tamo odete do trgovine, nema smisla davati veliki novac kako biste kupili jako kvalitetan bicikl a nećete ga koristiti. Dakle, što su planirane vožnje duže i češće, više vremena i novca uložite u izbor svog bicikla. Zapamtite, bicikli imaju svoje veličine, kao i cipele. Stoga nemojte kupovati „obiteljski“ bicikl s kojim će se svatko voziti nego ga prilagodite mjerama i potrebama vozača koji će ga najčešće voziti.

Svaki bicikl ima označenu veličinu rame koja je izražena u inčima. Ova se mjera ne odnosi na visinu tako da je više orjentaciona. Većini kupaca te dimenzije neće puno značiti stoga koristite stari i isprobani trik za odabir veličine rame bicikla. Zajašite bicikl ali ne sjedajte na sic nego nogama stanite na zemlju i izmjerite razliku između visine rame i visine vašeg međunožja. Razlika u visini ne bi trebala biti veća niti manja od četiri prsta. Dakle, gornja prečka bicikla treba biti niža od vašeg međunožja za 5-7 cm. Ako međunožjem dodirujete prečku, bicikl je za vas prevelik. Ako ima prostora više od 5-7 centimetara, rama je premala i potrebna vam je veća.

Sa „ženskim“ vrstama rame je nešto teže. Uglavnom se uzima u obzir unutrašnja visina noge, od poda do međunožja te se prema tome odabire veličina bicikla. Za napomenuti je da postoji određeni broj žena kojima ženska rama ne odgovara. Stoga bi bilo dobro bicikl isprobati ili se odlučiti za mušku varijantu.

Osim ovoga, svaki proizvođač ima svoje tablice veličina prema visinama vozača bicikla te je osim rame tim optimalnim dimenzijama opremljen i ostatak bicikla kao što su krakovi pedala, širina upravljača, udaljenost ručice kočnica od upravljača i ostalo. Iskusniji vozači zato vole dijelove izabirati odvojeno kako bi im sve na biciklu odgovaralo. Ako ste u mogućnosti i vi učinite isto.

U dućanima uglavnom rade zaljubljenici u bicikle i vrlo stručni djelatnici tako da možete računati i na njihov savjet. Iako nije loše sa sobom povesti i nekoga tko se bolje od vas razumije u bicikle. Isprobavanje visine rame i ostalih karakteristika bicikla nije omogućeno u svakoj trgovini. Pokušajte pronaći neku u kojoj je to moguće jer bez bar kratke probe, vrlo je teško izabrati bicikl koji vam u potpunosti odgovara.

Na internetu je moguće pronaći i kalkulatore za izračunavanje veličine rame ali se poznavatelji bicikala slažu da su ti kalkulatori općeniti i netočni u većini slučajeva, uglavnom zbog toga što se odnose na standardne mjere vozača u odnosu na standardne mjere bicikla. U stvarnosti, puno nas je nestandardno, imamo duže ili kraće ekstremitete od prosjeka a i bicikli se ne rade svi jednaki.

Kod izbora bicikla za dijete koje će rasti, nemojte „optimzirati“ pa kupiti nešto veći bicikl jer će ga dijete brzo prerasti. Djeca nemaju dovoljno iskustva u vožnji bicikla tako da nešto veća rama njima predstavlja puno veći problem u vožnji nego nama odraslima.

Sretno u izboru optimalnog bicikla za vaše potrebe i u pedaliranju.

Slični članci