Vježbe za razbuđivanje (jutarnje vježbe)

Vježbanje je dobro i zdravo. Vrsta i načina vježbanja je puno i ovise o željama, potrebama i fizičkoj spremi vježbača. Kada vježbati? Ako se želite kvalitetno pripremiti za nadolazeći dan, razbuditi se i probuditi uspavanu energiju, najbolje je vježbati ujutro. Jutarnje vježbe ne trebaju trajati dugo. No ne bi trebale trajati niti kraće od dvadesetak minuta. Yoga je jedan od načina na koji se veliki broj jutarnjih vježbača voli pripremiti za dnevne izazove. Yoga osim istezanja i zagrijavanja sadržava vježbe disanja (pranayame) koja služi za unošenje energije (prane) u organizam. Svaki joga položaj (asana) ima više nivoa zahtjevnosti, krenite uvijek sa onim nivoom koji vam tijelo dopušta i vježbanjem usavršavajte položaje. Yoga je izuzetno dobra za energiziranje tijela, opuštanje i smanjenje stresa, razgibavanje unutrašnjih organa (vježbe za trbuh i unutrašnje organe) i dijelova tijela kao što su kukovi, zdjelica… yogu se preporučuje raditi uz stručno vodstvo kako bi svaki vježbač imao optimalan učinak i bio zaštićen od mogućeg pogrešnog izvođenja vježbi. Vjerojatno je većini vježbača nezgodno organizirati dan tako da mogu jutarnje vježbanje odraditi uz trenera, zgodno bi bilo ići na sate yoge navečer te ujutro primjenjivati stečeno znanje i iskustvo. Dolazak u određeno vrijeme i vježbanje u grupi će neke vježbače i motivirati da nastave sa vježbanjem i kada im se ne da.

Osim joge, ujutro se mogu raditi vježbe „pet tibetanaca“. Ove vježbe su nazvane vježbama za dug život, mladost i zdravlje. Na zapad ih je donio Peter Kelder i detaljno ih razradio u knjizi „drevna tajna fontane mladosti“. Vježbe se sastoje od pet različitih vježbi koje se ponavljaju više puta po određenom redosljedu. Srednje su zahtjevne te ih svatko bez većih zdravstvenih problema može svladati u roku od nekoliko dana i izvoditi ih ispravno. Prema autoru, ove vježbe stimuliraju energetske centre u tijelu koji tada stimuliraju rad endokrinog sustava i poboljšavaju izlučivanje toksina iz organizma što rezultira gore navedenim dobrobitima. Mnogi korisnici ove vrste vježbanja govore kako se osjećaju bolje, izgledaju mlađe i vitalnije. Ako nakon par dana vježbanja primjetite kako vam vježbe ne odgovaraju, možda trenutno nije dobro za vas izvoditi pet tibetanaca. Stoga se prebacite na neki drugi način vježbanja i ako želite, pokušajte ponovno za nekoliko mjeseci.

Ako niste pobornik ovakvih vještina i načina vježbanja, dobrobiti možete imati i od klasičnog ranojutarnjeg istezanja, razgibavanja i zagrijavanja. Odlučite li se za ovaj način vježbanja, budite sigurni da jednako zastupate sve dijelove tijela, da pravilno izvodite vježbe i da ne pretjerujete. Ako se intenzivnije istežete, korisno je piti više tekućine jer u tom slučaju tetive i mišići lakše podnose treninge istezanja i nema osjećaja zategnutosti u mišićima. Možete raditi sa utezima ili bez njih. Zagrijavajte se od glave prema nogama i isto tako se istežite.

Kod vježbanja nije toliko važan intenzitet koliko sustavnost u vježbanju. Kako biste postigli to da vam se da vježbati svaki dan, krenite bez forsiranja, lagano. Tijekom vježbanja nemojte razmišljati o problemima ili nečem negativnom. Probajte se fokusirati na to što radite jer time vježbe izvodite kvalitetnije a negativne misli vam ne odvlače pozornost. Lagani početak, prvih nekoliko dana je vrlo važan jer pretjerate li prva dva dana, velika je vjerojatnost da treći dan više nećete vježbati. Prvih nekoliko dana možete slobodno ići ispod svojih mogućnosti kako bi se navikli na vježbanje. Neka istraživanja govore kako je za stvaranje navike potrebno dvadeset i jedan dan. Stoga si zadajte kao prvi cilj tih dvadeset i jedan dan. Nakon toga, bit će vam sve lakše nagovoriti se na jutarnje vježbanje. Ako se dogodi ozljeda ili istegnuće, u slučaju da su vrlo lagani, poštedite taj dio tijela dan ili dva. Ako bol prestane, nastavite a ako se nastavi ili pojača, mudro bi bilo posjetiti liječnika.

Sretno sa vježbanjem i ranijim buđenjem. Siguran sam da će vam dani poslije jutarnje vježbe biti uspješniji i veseliji.

Slični članci