Što su i čemu služe labirinti

Još nam mit o Minotauru koji stoji u sredini labirinta govori o ovim građevinama koje se u različitim oblicima i materijalima od kojih su izgrađeni pojavljuju po cijelom svijetu. Kako u prošlim vremenima tako i u sadašnjosti. Većina ljudi smatra kako labirinti nemaju namjenu osim ukrasa i kako bismo se u njima mogli izgubiti. No postoje dokazi koji govore potpuno drugu priču. Na početku je važno upozoriti kako se u labirintu ne možemo izgubiti jer je njegova struktura bez slijepih ulica i pogrešnih puteva. „Labirinti“ na zabavnim stranicama nisu zaista labirinti jer nemaju potrebne karakteristike koje ga čine.© Karen Roe - flickr

Što čini labirint? Ulaz, staza koja je uglavnom vijugava ili sa puno zavoja i nikada se ne križa, ne postoje staze koje nikuda ne vode, jedno je središte i ista staza vodi prema izlazu te je ulaz ujedno i izlaz iz labirinta.

No čemu zapravo služe labirinti? Prema vjerovanjima ali i istraživanjima, labirinti imaju energiju koju onaj koji hoda po labirintu upija. Prema tome postoje i podjele labirinata prema namjenama.

Postoji devet različitih vrsta labirinata i to su:
Labirint ljubavi – Venerin labirint
Labirint  moći- Sunčev labirint
Labirint energije- Marsov labirint
Labirint mudrosti- Jupiterov labirint
Labirint preobrazbe- Rahuov labirint
Labirint života i smrti- Saturnov labirint
Labirint osjećaja- Mjesečev labirint
Labirint povezanosti- Merkurov labirint
Labirint slobode- Ketuov labirint

Svaki od navedenih vrsta labirinata sadrži svoje karakteristike koje se razlikuju prema  elementu, boji, smijeru, prirodnom obliku  te po ekspresivnom i receptivnom obliku.

Prema tome što želite potaknuti u životu ili što vam nedostaje, izabirete labirint koji to područje podržava. Dakle, labirinti su mjesta moći. Gdje dolazimo kada smo u nečemu nemoćni po energiju kako bismo ostvarili uspjeh u tom području našeg života. Govori se kako određeni labrinti imaju moć iscjeljenja.

Postoje pravila kako se bilo koji od labirinata gradi, no to nije sve. Kako bi labirint postao mjesto moći potrebno ga je nakon izgradnje otvoriti inkantacijama. Osim toga, postoje pravila hodanja u labirintu. Iako su dosta jednostavna, treba ih se držati kako bi se osjetila i primila energija labirinta. Osnovno je pratiti smijer kretanja. Zatim se ne smijemo okretati unatrag prije nego se dođe do centra kada staza sama kreće prema izlazu. Ne smijemo stajati na stranice (zidove) labirinta. Važno je poslušati osjećaj, zastati gdje osjetimo da trebamo stati i hodati polako te promatrati mijenja li se u nama nešto. Ako nam dođe da potrčimo ili plešemo treba učiniti upravo to. Još je vrlo važno ne prelaziti iz jedne staze u drugu. Osim ovih pravila, mogu se pronaći rituali za prolazak kroz svaku od gore navedenih vrsta labirinata.

© Karen Roe – flickr

Svaki labirint treba biti dovoljno posjećen kako bi njegova energija rasla jer na početku kada je tek izgrađen energija je slaba. Zbog toga su neki vrlo stari i posjećeni labirinti izuzetno moćni i jaki.

Nakon što je izašla knjiga autora Adrijana Kezelea „Labirinti i njihove tajne“,  po cijeloj Hrvatskoj su počeli nicati veći ili manji labirinti i interes za njih se naglo povećao. Stoga možemo naći grad labirinta, koji se nalazi u šumi pored Fužina, u Rijeci je napravljen labirint osjećaja, na otoku Pagu, u Novalji u kampu Staško se nalazi labirint povezanosti i mnogi drugi. Osim većih, javnih labirinata, puno je onih koje svatko sebi radi sam u svom dvorištu ili na nekom ne baš posjećnom mestu. Osim izgradnje pravih labirinata, postoji nakit koji simbolizira labirinte te isto tako ima svoje energetsko djelovanje, jednako kao nacrtani labirinti ili labirinti na ekranu računala  po kojima prolazimo kretanjem mišem ili prstom umjesto hodanja.

Slični članci