Što je Western Union

U današnje vrijeme gotovo da nema osobe koja nije barem jednom nešto kupila preko interneta, ili koja nije barem jednom poslala novac drugoj osobi preko interneta ili preko banke. Western union je jedna možda i zaboravljena firma ili bolje rečeno usluga, jer razvojem novih tehnologija i novih portala, novac vrlo lako možete prebaciti bez tolikih troškova i sa jako malim naknadama. Problem kod Western uniona sigurno leži u tome da je usluga pre skupa, pogotovo za ljude sa naših prostora. Drugi problem je taj što je Western union Američka firma i drže se njihovih cijena i oslanjaju na njihovo gospodarstvo. No mi ćemo vam pobliže objasniti što je zapravo Western union, te kako možete slati novac preko njihove usluge.western-union

Povijest Western uniona
Western union ima vrlo zanimljivu povijest. Oni su zapravo bili jedna firma u Americi koja se je prvotno bavila sa slanjem i primanjem telegrama. Reći da su se oni bavili time je zapravo pogrešno, jer je prava istina da su imali apsolutni monopol na području telegrama u 19. i 20. stoljeću. Okretali su ogroman novac svakoga dana jer praktički nije bilo drugog načina nego poslati telegram preko ove firme. No kako su godine i tehnologija išli prema naprijed i kako su sve više zaboravljali na telegrame, tako se 2006. godine Western union okrenuo nekim drugim granama gospodarstva jer su vidjeli da sa telegramima više neće moći opstati na tržištu. Problem je bio što su već imali toliko poslovnica, te su ih morali sve na neki način iskoristiti. Onda su se sjetili kako bi mogli slati novac i baviti se transakcijama. U 2007. godini počinje nova era Western uniona i traje još i dan danas.

Kako i gdje korisiti Western union
Western union ima nekoliko vrlo velikih problema, zbog kojih i nisu najpopularnija firma za slanje i primanje novca. Njihova prva ideja je bila ta da novac možete slati i primati bilo gdje u svijetu. To danas možete sa raznih internetskih stranica sa minimalnom naknadom. Stranice kao recimo mooneybookers ili paypal omogućuju vam da šaljete novac bilo gdje u svijetu za nekoliko dolara naknade. Kod Western uniona stvari ne funkcioniraju tako. Prvi problem je taj što vam se naplaćuje naknada na količinu novca. Ta naknada nije nimalo mala i iznosi otprilike malo više od 10%. Vi dakle ako preko bilo koje druge stranice šaljete novac plaćate jedan iznos, bilo da šaljete tisuće ili cente, nije bitno. No kod Western uniona vi plaćate postotak i to je ono što ljude najviše odbija od ovih transakcija. Drugi problem je taj što ne možete slati novac od kuće. Morate otići u banku ili u poštu koja ima usluge Western uniona i tek tada možete slati novac ili ga primiti. To je također jako loše jer zašto bi ste išli na poštu kada preko dugih stranica to možete napraviti sa svog mobitela. Western union je također i vrlo spora usluga. Vi novac primate tek u roku od nekoliko sati, pogotovo ako šaljete negdje daleko novac. Kada se sve zbroji i oduzme Western union koriste više-manje ljudi koji nisu previše upoznati sa internetom i jednostavno žele poslati novac nekome u inozemstvo. Svi oni koji imaju Internet i znaju se služiti istim, te usluge platiti će mnogo jeftinije, i sama usluga će biti mnogo lakša.

Slični članci