Što znači LOL, ROFL, BTW i slične kratice

LOL, ROFL i slične skraćenice pripadaju novom žargonu osmišljenom i populariziranom od strane korisnika interneta, zbog toga ih se popularno naziva Internet žargon.  Počele su se koristiti u vrijeme začetka Internet komunikacije, bilo to putem instant poruka preko alata za instant poruke kao što su ICQ, Windows Live Messenger (Msn) ili Skype ili u raznim chat sobama. Cilj te nove komunikacije je bio da se skrati vrijeme potrebno za tipkanje poruka.  Zahvaljujući tim skraćenicama kada ste htjeli nekome poručiti da ćete otići na kratko vrijeme od vašeg računala i brzo se vratiti, niste trebali pisati cijeli roman nego ste trebali samo napisati tri slova : BRB što znači „Be Right Back“ tj. „Odmah se vraćam“. Zaista jednostavnije, zar ne?

Živimo u brzom i zaposlenom svijetu, svi pokušavaju napraviti što više stvari mogu u 24 sata koja imamo, i nikada nam nije dovoljno. Ne možemo onda gubiti vrijeme na pisanje dugih poruka našim obiteljima, prijateljima ili kolegama, ako to možemo reći preko poziva  ili usmeno za manje vremena. Zbog toga koristimo Internet žargon, možemo svima reći ono što trebamo, a izgubit ćemo malo vremena. Ako redovito koristite Internet morali ste vidjeti neke od tih skraćenica na forumima, chat sobama, e- mailovima ili čak na blogovima. Upoznati ste s onim osnovnijim, dok vas neke zbunjuju. Ako se ponekad osjećate neugodno jer ne znate što sve one znače, tu smo da vam pomognemo. Nakon našeg teksta više nećete imati nikakvih problema u korištenju kratica. Dapače znati ćete i one koje nisu baš popularne, tko zna možda ih baš vi učinite popularnima.  No, počnimo mi od onih lakših i jednostavnijih, koje svakodnevno susrećete po forumima, chatovima, na Facebooku i ostalim internetskim stranicama.

„LOL“ znači „laughing out loud“ tj. „smijem se naglas“ i koristi se kada želite reći da vam je nešto smiješno, ali ne previše. U posljednje vrijeme trend je koristiti LOL ironično i napisati ga kada nešto nije uopće smiješno i ne znate što pametnije reći. „ROFL“ znači „ Rolling on the floor laughing“ tj. „ Valjam se po podu od smijeha“ koja se koristi kada je nešto stvarno smiješno.

Jedna od novijih skraćenica koja označava najveću razinu smijeha je „LSHMSFOAIDMT“, što znači „Laughing So Hard My Sombrero Falls Off and I Drop My Taco“ tj. „Smijem se toliko jako pa mi je sombrero pao i ispao mi je taco“.

Jedna od najčešćih skraćenica koje se koristi u Internet komunikaciji je „OMG“ što znači „ O moj Bože.“

Kada želite predstaviti svoju djevojku reći ćete „GF“, dečka „BF“, a vašeg najboljeg prijatelja ili prijateljicu s „BFF“.

„NVM“ tj. „ Nevermind“ znači „Nema veze“, IDK“ znači „Ne znam“, „NP“ znači „Nema problema“, a JK znači „Samo se šalim“, „BTW“ znači „Usput“, a „VTP“ znači „Volim te puno“.

„CYA“ znači „ See you“ tj. „Vidimo se“, što koristite kada se želite pozdraviti ili oprostiti s nekim u razgovoru. Kada odlazite iz razgovora možete reći „G2G“ što znači „ Moram ići“, ili „BBL“  što znači „Vratit ću se kasnije“ ili čak hrvatskom skraćenicom „LP“ što znači „Lijepi pozdravi“.

Nadam se da smo vam pomogli u vašoj budućoj Internet komunikaciji i da ćete nakon ovog članka zadiviti vaše Internet prijatelje komunikacijskim vještinama.

Slični članci