Gdje izvaditi domovnicu

12. siječnja 2012. | Autor: | Napisano u Sve ostalo

      Oglasi

Ako ste se ikad našli u situaciji da vam hitno treba domovnica, a ne znate gdje je podignuti, onda obavezno pročitajte ovaj tekst do kraja. Domovnica će vam trebati često u životu, pa je dobro čuvajte nakon što je izvadite, da ne morate baš svaki put dizati novu. Domovnica vam treba za sklapanje braka, upis na fakultet, pri izdavanju osobne iskaznice i u još mnogo različitih slučajeva. Također, često ćete trebati donijeti originalnu domovnicu koja nije starija od šest mjeseci, pa je i zato dobro da znate gdje to možete obaviti. Čemu zapravo služi domovnica? Ona je jedna od vaših glavnih isprava kojima potvrđujete svoje državljanstvo, u ovom slučaju hrvatsko.

Domovnicu možete izvaditi u vašem matičnom uredu bilo koji radni dan, i nije potrebna nikakva prethodna najava. Vaš matični ured nalazi se najvjerojatnije u mjestu vašeg rođenja, a to jednostavno možete provjeriti na internetu i to na stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske. Tu će vam pisati radno vrijeme vašeg matičnog ureda, kao i broj telefona na koji možete dobiti sve informacije koje vas zanimaju i koje morate znati prije vađenja domovnice. Evidenciju o državljanstvu za osobe s prebivalištem u Hrvatskoj vodi matični ured ovisno o mjestu upisa, a o hrvatskim državljanima koji imaju prebivalište u inozemstvu Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba. U matičnom uredu osim domovnice možete izvaditi i rodni ili vjenčani list te neke druge bitne dokumente.

Kad stignete u vaš matični ured, najprije je potrebno ispuniti zahtjev za izdavanje domovnice, koji inače košta pet kuna. Kako ne bi predugo čekali, najbolje je da prije dolaska u matični ured kupite državne biljege u iznosu od 20 kuna, jer ćete to morati platiti kako bi dobili domovnicu. Nakon što ispunite zahtjev, te date biljege, trebate samo pričekati par trenutaka i vaša domovnica će vam se ubrzo naći u rukama. Eto, zar može jednostavnije?

Autor:

Tekstopisac i avanturist. Sve svoje slobodno vrijeme provodim pisajući zanimljive i informativne članke. ;)

Ovaj korisnik je napisao 41 članaka do sada.

info