Kako emigrirati i gdje

Mnogi mladi ljudi često razmišljaju o tome kako bi lijepo bilo otići živjeti u neku stranu zemlju u kojoj bi imali puno više mogućnosti nego u lijepoj našoj. Možda i vi mislite o tome, ali ne znate kome se obratiti i koga pitati za informaciju. Upravo zato smo mi tu kako bi vam pomogli.

Kao prvo, vaša odluka da emigrirate mora se bazirati na detaljnom istraživanju i na dugotrajnom razmišljanju o tome. Dvotjedni odmor u Francuskoj ili vikend u Londonu gdje ste se ludo proveli nije dovoljno dobar razlog da odlučite spakirati kofere i krenuti u nepoznato. Dobro razmislite što to želite postići selidbom i razgovarajte s članovima vaše obitelji o tome.

Ako ste stvarno odlučili otići iz svog rodnog kraja, vrijeme je da istražite sve bitne detalje o mjestu gdje želite živjeti: poslovne prilike, cijene stanova, troškove života i najvažnije od svega, da li je uopće moguće dobiti vizu za tu državu koju ste odabrali. Sve te informacije možete pronaći na internetu, forumima, knjigama, kao i u veleposlanstvu te države. Kad ste to napravili, vrijeme je da odlučite kakvu vizu ćete tražiti i prikupite sve dokumente koji vam trebaju. Ta procedura se razlikuje od zemlje do zemlje, tako da je najbolje sve informacije potražiti u veleposlasntvu ili na službenim stranicama te države.

A gdje emigrirati? U zadnje vrijeme među najpopularnijim zemljama zasigurno je Kanada, gdje je otputovalo mnoštvo mladih Hrvata. Kanada nudi odlične vize za mlade ljude, ali ukoliko se odlučite emigrirati tamo, morate biti spremni na rad, jer strana zemlja ne znači samo zabavu i shopping. Osim Kanade mnoge mlade ljude privlači Novi Zeland i Australija. Pažljivo razmislite o tome želite li stvarno tamo otići, jer jednom kad odu, rijetki se vraćaju doma. Na toj listi najpopularnijih su i Sjedinjene američke države, gdje se mnogi nadaju ostvariti svoj američki san. No, i europske zemlje jako su popularne – od Austrije, Francuske, Njemačke pa sve do Ujedinjenog kraljestva. Emigriranje u te zemlje trenutno je malo kompliciranije, ali čim Hrvatska uđe u Europsku uniju, vrata svih tih zemalja trebala bi nam biti širom otvorena.

U svakom slučaju, samo polako. Ovakve životne odluke ne smiju se brzo donositi. Razmislite dobro o svemu, a onda učinite ono što mislite da je za vas najbolje, pa makar to značilo selidbu u drugu zemlju.

Slični članci