Poljoprivredne prognoze za Slavoniju

Postoji jedna stvar na svijetu o čemu su ovisni mnogi a da o tome nisu niti svjesni. Pogađate? Vjerojatno da kada ste pročitali naslov. Riječ je o vremenskoj prognozi. Ako možda danas niste provjerili vrijeme na mobiteli ili računali velika je vjerojatnost da ste to učini jučer a gotovo sigurno unazad koji dan. Sigurno je to da volimo biti informirani o vremenu i znati kakvo vrijeme nas čeka, jer vrijeme kao takvo odlučuje o našim planovima kao ravnopravni član kao i mi. Idemo li danas na odmor u prirodu, idemo li danas na njivu, kada vršiti žetvu, idemo u shopping popodne jer je dopodne kiša i slično.

Zanimljivo je kako i gore već spomenute djelatnosti ratara isto spadaju u domenu – prognoza vremena će odlučiti da li danas idem odraditi nekakav posao na njivi. E upravo iz toga razloga nastala je vremenska prognoza koja možda nije usko vezana samo za poljoprivrednike, ali baš zato što ih u Slavoniji ima najviše Meteo Slavonija donosi vremenske prognoze za sve Slavonske gradove i općine. Kada sam istraživao postoji li vremenska prognoza za regije u Hrvatskoj pronašli smo samo još Istra Met. Drago nam je vidjeti kako se rade specijalizirane web stranice koje se još detaljnije baziraju i nude točno ono što treba ljudima koji žive na točno određenim područjima.

Ne treba zaboraviti i ostale kvalitetna web stranice koje su bazirane na područje lijepe naše kao meteo.hr, meteo-info.hr, vremenskaprognozahr.com, vrijeme.net i mnoge druge.

Za kraj trebalo bi ponoviti što to je točno meteorologija?
To je grana atmosferskih znanosti koja istražuje kemiju i fiziku atmosfere, s glavnim naglaskom na prognoziranje vremena kako bi na taj način pomogli ljudima u planiranju svakodnevnih života. Zanimljivo je napomenuti da je tek nakon razvoja računala, omogućujući automatizirano rješenje velikog broja jednadžbi koje modeliraju vremenske prilike, u drugoj polovici 20. stoljeća, došlo je do značajnih proboja u predviđanju vremena.

Slični članci