Zoološki vrt – vožnja čamcima

Odnedavno posjetitelji mogu sudjelovati u opuštajućem i jedinsvenom obilasku zoološkog vrta dok veslaju Prvim jezerom. Kako bi obilazak bio još ugodniji i zanimljiviji s posjetiteljima se vozi edukator koji priča o počecima Zoološkog vrta, povijesti jezera te njegovim današnjim stanovnicima.

Jedna od ideja vodilja osnivača parka Maksimir biskupa Maksimilijana Vrhovca kada je krenuo u njegovo uređenje bila je da staru biskupsku šumu na kraju grada pretvori u prostor za odmor i rekreaciju građana Zagreba.Čamci su u prošlosti parka Maksimir bili zaštitni znak Prvog jezera. Tako je već 1843. godine tim jezerom zaplovila jedrilica, a poslije i parobrod nazvan Grad Zagreb. Čamcima su se Zagrepčani u Maksimiru vozili skoro stotinu godina, a radi nastavljanja te tradicije, posjetitelji će opet moći čamcima razgledavati Maksimir.

 

Na vožnju čamcima kreće se s desne obale unutar Zoološkog vrta, a posjetitelji mogu oploviti cijelo jezero. Čamci prolaze pokraj paviljona Jeke i kule s početka 20. stoljeća. Putnici sami veslaju u blizini labudova i pataka, koji plivaju oko Labuđeg otoka. Nakon više od 50 godina, Prvim maksimirskim jezerom su ponovno zaplovili čamci, a predstavljanjem tog novog sadržaja za posjetitelje zagrebačkog Zoološkog vrta, počelo je obilježavanje 85. godišnjice vrta.

 

Putnici sami veslaju u blizini labudova i pataka, koji plivaju oko Labuđeg otoka. Tijekom plovidbe edukator zagrebačkog Zoološkog vrta priča im zanimljivosti iz povijesti tog vrta i parka Maksimir, ali i najnovije informacije o njihovim današnjim stanovnicima, poput barskih kornjača i vretenaca.

 

Vjerujem kako će vožnja čamcima mnogim građanima postati dodatan razlog za posjet Zoološkom vrtu grada Zagreba te da će ponovno zaživjeti tradicija u kojoj su Zagrepčani uživali više od stotinu godina. Zagrepčani su voljeli brodove i čamce koji su nekoć plovili jezerom. Prva jedrilica Prvim je maksimirskim jezerom zaplovila 1843. godine, a pedesetak godina kasnije imali smo parobrod. Sredinom prošlog stoljeća s jezera su nestala i posljednja plovila – različitim bojama obojeni čamci na vesla.

Petkom, subotom, nedjeljom i ponedjeljkom, svakih 20 minuta, od 10 sati ujutro, kreće čamac u koji stane otprilike šestero ljudi s tzv. Drugog otoka u Zoološkom vrtu. Inače, Prvo ili, kako su ga nekad zvali, Donje jezero nastalo je iz malenoga šumskog jezerca 1839. godine. Preko slapišta iz Drugog jezera napaja se vodom iz potoka Bliznec. Dubina tog jezera, posebnog po dvama otocima, iznosi oko tri metra, a površina 15.130 četvornih metara.

 

 

Slični članci