Zašto mačke predu

Kada vam se mačka popne u krilo, pomno se namjesti i počne presti, sve je u redu u njenom svijetu. To je jedna od onih stvari koje volimo kod našim mačaka, taj osjećaj zadovoljstva koji dijele s nama. Kada mačke postanu mekane, krznene loptice te počnu presti mi se odmah osjećamo mirnije i sretnije. Ne čujemo uvijek predenje, no možemo ga osjetiti – tu mekanu vibracijsku tutnjavu. Ali zašto mačke predu?  Predenje je sastavni dio mačjeg komunikacijskog sustava i javlja se zbog različitih razloga. Predenje se klasificira u grupu vokalnog žuborenja, koja uključuje zvukove koje mačka proizvodi sa zatvorenim ustima . Ne predu samo domaće mačke već i neke divlje mačke kao što su pume i risovi. Najnovija teorija u predenju je da je predenje izazvano oslobađanjem prirodnih endorfina u mozgu. Kako se endorfini oslobađaju u prilikama boli i zadovoljstva to bi moglo objasniti naizgled dvosmislenu funkciju predenja. Ova teorija podupire i ostale mehaničke teorije o predenju jer endorfini aktiviraju glavni centar za aktivnost u mozgu ( pa se misao pretvara u pokret). Široko je prihvaćeno da mačke predu kada su zadovoljne i sretne. To je nesumnjivo točno, ali postoje i drugi razlozi koji su manje očiti i koji će vas možda i iznenaditi.

Kada su mačići mladi,  oni ne mogu dobro čuti ni mirisati. Vibracije koje dolaze iz predenja njihove majke im pomaže da je lakše pronađu. Predenje služi i da bi se umirili maleni mačići te da bi im se dalo do znanja da je sretna i da ih je spremna nahraniti. Prema nekim veterinarima originalna funkcija predenja je da omogući mačiću da komunicira s njegovom majkom da je sve u redu. Dokazano je da mačići mogu presti od drugog dana života, te da već tada mogu u isto vrijeme i presti i hraniti se.

Kaže se da mačke predu i kada su nervozne ili čak kada su u boli ili umiru, to je slično onome kada ljude nešto boli pa si nešto pjevuše da bi se smirili. S tim predenjem mačke umiruju sami sebe, one to povezuju s lijepim iskustvima, pa im predenje dok se osjećaju bolesne ili ako ih nešto boli pomaže da se osjećaju bolje. Prestrašene mačke predu da bi dale do znanja da su pokorne i da nemaju agresivne namjere. Divlja mačka u susretu s drugim mačkama prede da bi signalizirala da neće napasti te da se ne trebaju osjećati ugroženo. Starije mačke u susretu s mlađim predu da bi signalizirale da su prijateljske i da ih nitko ne bi napao.

No nisu mačke jedine koje one umiruju. Kada se njihovi vlasnici osjećaju nervozno, nije neuobičajeno da im priđu i sa svojim predenjem izbiju nervozu iz njih. To je nešto kao da im kažu „ Znam da si nervozan, ali ja sam tu za tebe.“ Mačke se često koriste i kao terapijske životinje u bolnicama ili staračkim domovima.  Pokazano je da posjedovanje mačke može smanjiti krvni tlak, pogotovo u starijih ljudi.

Ostali razlozi zašto mačka prede  su priznavanje da vas voli i da vam želi biti prijatelj, da joj je vrijeme za spavanje, da pokušava dobiti još hrane od vas ili da uživa u hrani koju ste joj dali te ako je sretna što vas vidi.

Slični članci