Što napraviti ako se vaša životinja boji veterinara

Jedna od vaših obaveza ako imate kućnog ljubimca je svakako ta da ga ponekada morate odvesti kod veterinara kako bi ga on pregledao. Vi možda vidite da sa vašim ljubimcem nije sve u redu i vidite da ga nešto muči, no veterinar je tak koji zna o čemu se radi i koji može nešto poduzeti u tom slučaju. Vi možda mislite da ste riješili problem tako što svojem ljubimcu date recimo hranu ili nešto i on prestane na neko vrijeme, no to ne mora ništa značiti. Vi ste ga zapravo samo ušutkali na neko vrijeme i njegovi problemi neće ga prestati mučiti. Štoviše može se dogoditi nešto opasni i nešto može prerasti u veći problem koji ste vi mogli spriječiti no niste. Zato morate svoje ljubimce voditi veterinaru. Većina ljudi koja redovito vodi svoje ljubimce veterinaru susreće se sa istim problemom. Što ako se vaša životinja boji veterinara. Postoji nekoliko načina kako to možete ublažiti. Spriječiti bi bila pre teška riječ, ali možete ublažiti toliko da se vaša životinja ne boji otići kod svojega doktora. Dati ćemo vam nekoliko savjeta kako to najbolje napraviti, pa vi sami odlučite koji je najbolji za vas i za vašega ljubimca.

ŠTO VETERINAR MOŽE NAPRAVITI DA GA SE VAŠ LJUBIMAC PRESTANE BOJATI

Ako ste slučajno veterinar onda je ovo upravo članak za vas. Ako niste, svejedno morate ovo pročitati. Razlog zašto bi bilo dobro da vi ovo znate je taj da možete reći svome veterinaru, i objasniti mu neke stvari kako bi on lakše radio svoj posao i kako bi lakše vašoj životinji dao potrebnu njegu. Na žalost veterinari su većinom kao i doktori. Rade cijeli dan i polet na poslu im više nije dio svakodnevnice. Poznajete svog doktora i vjerojatno je postao dosadan i radi sve što može kako bi vas se riješio i kako bi vas poslao nekom svom kolegi da radi njegov posao. I kod veterinara zna biti tako. Veterinar prvo što mora napraviti životinji koja dođe je to da napravi da se ta životinja osjeća kao kod kuče. Novi okoliš i ordinacija predstavljati će neprijateljsko raspoloženje i vaša životinja može se čak i razbjesniti. Zato vaša životinja mora biti potpuno smirena. Veterinar ju mora odmah smiriti. To može napraviti tako da prvo odvoji malo duže vrijeme za recimo igranje ili maženje. Nakon nekog vremena ta životinja će se već osjećati kao doma i veterinar će moć lakše raditi svoj posao. Isto tako može joj dati nekakav poklon i tako smiriti bilo koju životinju. No najvažnije od svega, veterinar mora voljeti svoj posao i mora voljeti životinje i to pokazivati svaki dan.

KAKO DA VI SMIRITE SVOJU ŽIVOTINJU

Sada je red na vama da smirite svoju životinju dovoljno da može ići kod veterinara. To možete napraviti na nekoliko načina. Svaki puta kada vaš ljubimac ode kod veterinara nagradite ga. Tako će on razumjeti da tamo mora ići i razumjeti će da se tamo mora dobro ponašati da bude nagrađen. Kada to shvati odlazak kod veterinara će mu postati rutina i vaši darovi više neće biti potrebni kao prije. Drugi način je da životinju morate dugo dragati i igrati se s njom kako bi taj dan bila jako dobra i umiljata. Životinja isto kao i čovjek ima osjećaje. Ako je sretna taj dan, postoji manja mogućnost da takva neće ostati kada ode kod veterinara. Ako je bijesna i ljuta cijeli dan, kod veterinara će biti samo gore. Zato se pobrinite da bude mirna. Također morate razgovarati sa svojim veterinarom i objasniti mu sve što vaša životinja voli i što ne voli. On također mora znati što vašoj životinji smeta i što joj stvara strah. Nakon što to zajednički savladate vaša životinja će se svaki puta sve manje i manje bojati. Također potrebno je da prvi put kada ode veterinaru ne bude cijepljena ili na neki način ozlijeđena. Ako to uspijete izbjeći prvi puta onda je manja mogućnost da će se naljutiti ili bojati sljedeći put. Ako baš na nikoji način ne uspijevate svoga ljubimca odvesti veterinaru, preostaje vam jedino to da nazovete veterinara i dogovorite privatan posjet. To će vas naravno malo više koštati, no ako je to jedini način onda nema druge nego da to napravite. Zapamtite vaš ljubimac mora biti pregledan i mora posjećivati veterinara. Ako se već toga i boji vi ste ti koji morate to spriječiti na bilo koji mogući način.

Slični članci