Kako spriječiti mačku da skače po namještaju

Namještaj privlači mačke poput magneta zbog toga što oni vole visine. Mačke vole visine zbog toga što na ovaj način imaju pogled na cijeli svoj svijet te im ovo pruža zaštitu od njihovih neprijatelja. Iako se svijet promijenio te vaša mačka više nema prirodne neprijatelje ova ljubav prema visini zapisana joj je u genetskom kodu. Prevencija je obično bolji plan od mijenjanja uspostavljenog problematičnog ponašanja, što znači da morate odlučiti koja su osnovna pravila ponašanja prije nego što dovedete mačića ili mačka u vaš dom. Pobrinite se da su svi članovi vaše obitelji na istoj stranici te da se svi drže donesenih pravila jer ako vaša pravila ne poštuju članovi vaše obitelji kako možete očekivati da ih poštuje vaša mačka. Ako već imate ovaj problem postoji nekoliko stvari koje možete isprobati da bi spriječili vašu mačku da skače po namještaju.

Jedna od metoda koju možete koristiti je metoda ljepljive trake. Zalijepite ljepljivu traku na rub namještaja jer mačke mrze osjećaj ljepljive trake, te će nakon jednog ili dva pokušaja biti obeshrabrene od daljnjeg pokušavanja. Možete pokušati odgovoriti vašu mačku od skakanja sa metodom aluminijske folije. Zalijepite aluminijsku traku na rub namještaja jer ne samo da mačke ne vole osjećaj aluminijske folije pod šapama već im i smeta zvuk koji ova folija proizvodi nakon što stanu na nju.  Koju god od ove dvije metode odabrali ostavite trake zalijepljene sve dok ne primijetite da vaša mačka nije sasvim odustala od skakanja na namještaj. Iako će vas ove trake izluditi tokom vremena prilagođavanja biti ćete zahvalni kada primijetite da vaša mačka ne skače više na vaš namještaj. Naravno, postoji nedostatak ove metode, a to je da će ljepilo s trake biti teško počistiti kasnije kada maknete foliju. Još jedan trik koji možete izvesti je korištenje boce za prskanje s kojom mačku možete poprskati kada ju uhvatite da skače na namještaj. Ovo je prokušano sredstvo odvraćanja mačke od mnogih oblika nepoželjnih ponašanja no problem u ovoj metodi je u tome da će vaša mačka naučiti da je u redu skakati na namještaj kada vi niste u blizini. Trik u odgovaranju vaše mačke od skakanja na namještaj je pretvaranje ovog iskustva u neugodno za vašu mačku bez da izgleda da vi imate ikakve veze s time. Najvažnije od svega je da izbjegnete potrebu da vičete na vašu mačku ili ju čak udarite jer na ovaj način nećete postići ništa osim što će vas vaša mačka smatrati nekim koga treba izbjegavati.

Pružite vašem ljubimcu zamjenu za skakanje na namještaj tako da mu kupite ili pak izgradite penjalicu odnosno grebalicu za mačke. Učinite ovu penjalicu dovoljno zanimljivom da zadržite pažnju vaše mačke, te ponekad zasladite korištenje ove penjalice skrivanjem ukusnih poslastica u njoj. Mazite ju i hvalite kada bude koristla svoju penjalicu jer će ju povezati s pozitivnim osjećajima. Uskoro ćete primijetiti kako će vaša mačka odustati od skakanja na namještaj jer će se previše zabavljati u svom malom raju.

Slični članci