Kako se brinuti za staru mačku

Imate vašu mačku već godinama, znate ju od kada je bila nesigurni mali mačić te ste je promatrali kako se razvija u divno biće kakvo je danas. No s godinama vaša mačka stari baš kao i vi, samo što se kod nje taj proces odvija značajno brže. Ovi znaci starenja vaše mačke dolazit će postupno te vjerojatno nećete odmah primijetiti da je vaša mačka ostarila. Započele su se odvijati promjene u njenim vitalnim organima zbog čega će se ona teže odupirati bolestima i drugim problemima koje dolaze sa starijom dobi. Kako vaša mačka postaje sve starija trebat će joj više vaše pomoći i pažnje.

Jednostavan način na koji možete barem otprilike izračunati koliko godina ima vaša mačka je onaj stari svima poznati način koji kaže da jedna ljudska godina iznosi sedam mačjih godina. Zahvaljujući naporu u poboljšanju prehrane životinja te razvojem veterinarskih usluga, danas vaša mačka može živjeti dulje od prosječnih 14 godina. Da bi saznali kako se vaša mačka nosi s njenim starim godina promatrajte njeno ponašanje da bi vidjeli postoje li promjene u njenom ponašanju, iznenadni gubitak težine, problemi s šetanjem te slabiji vid ili sluh.

Starije mačke često su manje aktivne zbog čega im se smanjuje mišićna masa koja daljnje smanjuje njihovu sposobnost da trče, skaču ili se penju. Ovaj nedostatak kretanja dopridonosi ukrućivanju njihovih zglobova. Starije mačke često pate od problema s apetitom kako se osjetila okusa i mirisa često pogoršavaju s dobi. Ujedno su i problemi sa zubima čest i velik problem te ih to također može obeshrabiti u pokušajima hranjenja.

Iako nedostatak kretanja može biti teško prepoznati kod mačka zbog činjenice da prespavaju većinu dana, vi ipak poznajete vašu mačku bolje od ikoga te možete primijetiti da li spava još više nego inače, te imali problema sa savladavanjem stepenica ili sa skakanjem. U slučaju nekih mačaka problemi sa sluhom mogu biti gotovo primjetni, dok u slučaju nekih mačaka gubitak sluha može biti potpun. Kada vaša mačka zađe u starije godine bila bi dobra ideja voditi je na redovite veterinarske probleme gdje vaš veterinar može primijetiti sve probleme sa sluhom, ali i vidom koje vaša mačka može imati. Starije mačke često imaju jaču potrebu za vodom te se pobrinite da vaša mačka ima lak pristup svježoj vodi za piće. Mnoge mačke stariti će dostojanstveno te neće zahtijevati neki poseban tretman no to ne znači da im ne trebate olakšti situaciju što više možete.

Pobrinite se da vaša mačka ima toplo i udobno mjesto za spavanje na mjestu gdje može biti sigurna te joj nitko neće smetati. Starije mačke vole se odmarati dalje od buke glasnog kućanstva. Posvetite dodatnu pažnju noktima vaše mačke jer ih s godinama mačke teže mogu uvlačiti zbog čega im mogu zapeti u sagu ili prostirkama što može biti bolno za vašu mačku.

Slični članci