Štene

Kako istrenirati štene

Dolazak novog šteneta je uzbudljivo vrijeme za svaku obitelj. Vaš slatki i mali ljubimac će odmah postati centar pažnje u obitelji. No ubrzo postaje vrlo jasno da ovaj dolazak znači još više posla za vas i još više učenja za vaše štene. Treniranje šteneta mora vam biti na vrhu vaše liste prioriteta. Tijekom mlade dobi u životu vašeg psića, vi igrate glavnu ulogu u oblikovanju karaktera, temperamenta i navika koje će vaš pas imati tijekom svog života. Budućnost vašeg psa je u vašim sposobnim rukama.

Najpotrebnija stvar u treningu svakog šteneta je puno ohrabrivanja, pohvala i nagrada. S treningom vašeg štenca započnite čim dođe u vašu obitelj, nikad nije rano. Puno je lakše naučiti vašeg psa na pravilno ponašanje od početka nego pokušavati ispraviti probleme u ponašanju poslije. Neka vaši trenizi budu kratki, konstantni i uvijek zabavni jer će se tako vaše štene radovati svakom sljedećem treningu. Štenci imaju kratak raspod pažnje od svega 5 do 10 minuta zbog čega bi trebali trenirati vašeg psa nekoliko puta na dan u periodima od 10 minuta. Koristite ove kratke dijelove vremena da bi trenirali svog štenca dva do tri puta na dan za bolje rezultate.

Ključ za oblikovanje ponašanja vašeg štenca je da započnete sa lakim naredbama te ih nastavite unaprijeđivati te naravno mnogo ih puta ponavljajte. Odredite tko je odgovoran za hranjenje psa i za čišćenje za psom te se držite tog rasporeda. Rutina je posebno važna za vašeg štenca te ćete odstupanjem od rasporeda samo zbuniti vašeg malog psića. Ako će biti sam tokom dana ili noći, mora se početi navikavati na to, stoga pokušajte ne provoditi sve svoje vrijeme sa njim. Ako vaš psić tokom treniranja započne cviliti pokušajte odoliti vašem nagonu da odete do njega i da ga utješite.

Ne dopuštajte vašem psiću da se izvuče iz nevolja samo zato što je štene. Ako mu dopustite da radi sve na svoj način sada, vaše štene će biti zbunjeno poslije kad poslije odlučite promijeniti pravila. Ako dobivaju točne instrukcije štenci će učiti jako brzo. Što god učinio nikada ga ne tucite svog štenca. Umjesto toga, fokusirajte se na nagrađivanje dobrog ponašanja i koristite tehniku oduzimanja nagrada da bi kaznili loše ponašanje. Oni se ne žele ponašati loše – već samo rade ono što im dođe prirodno. Umjesto toga, pokažite svom psu kakvo ponašanje želite. Kada vidite vaše štene da skače na namještaj i grize ga, viknite „Dolje“ i onda mu pokažite jednu od njegovih igračaka te ga potaknite da se igra s tim igračkama i da žvače nju. No morate biti svjesni toga da ako ga ne uhvatite na dijelu, što god napravite zbunit će ga. Zapamtite da je prvih 30 dana nakon što ga upoznate sa vašim domom najkritičnije kada je u pitanju treniranje psa.

Jedini način da zaustavite psa da obavlja nuždu po kući je da ga uhvatite na dijelu. Kada ga uhvatite oštro recite NE i onda da odvedeti vašeg psa vani ako obavlja nužu vani ili do posude s pjeskom ako obavlja nuždu u kući. Nakon što štene uspješno obavi nuždu na mjestu predviđenom za to, trebali bi ga nagraditi sa poslasticom, nagradom i maženjem. Da bi izbjegli agresivno ponašanje vašeg psića prema ljudima i psima, pokušajte socijalizirati vašeg psa što je prije moguće. Naravno kao i sa svim ostalim situacijama, nagradite svako dobro ponašanje te ga kaznite psa za loše ponašanje kad ga uhvatite na dijelu.

Slični članci