Sve o dermatitisu

Ulazak u 21. stoljeće donio nam je mnoštvo napretka u znanstvenom i tehničkom smislu,no sa sobom je donio i mnoštvo negativnih posljedica koje se u sve većem i većem postotku odražavaju na našoj koži u obliku različitih kožnih tegoba koje jednom riječju nazivamo dermatitis.
Riječ dermatitis označava niz upalnih procesa koji se manifestiraju na našoj koži kao upalni odgovor upozoravajući nas da tijelu nešto nedostaje ili da je došlo u kontakt sa nečim što ga nadražuje.
S obzirom da je riječ dermatitis vrlo široki pojam koji ima mnogo oblika najlakše ga je objasniti ukoliko se svaki oblik pojasni zasebno.

ATOPIJSKI DERMATITIS

Atopijski dermatitis (atopijski ekcem ili neurodermitis) najčešća je dječja kožna bolest koja se javlja u prvim mjesecima dojenačke dobi te najčešće nestaje oko treće godine života. Razlog zašto bolest nastaje nije u potpunosti poznat, no najčešće je kombinacija nasljednih i okolišnih faktora. Ono po čemu je bolest prepoznatljiva je kronično suha koža djeteta, crveni suhi lišajevi te mjehurići ,no posebna i najneugodnija karakteristika ovog dermatitisa je nepodnošljiv svrbež koji često ometa dijete u njegovim svakodnevnim aktivnostima i snu. Bolest se dodatno može zakomplicirati ukoliko dijete ručicama grebući se na tijelo nanese bakterije te tako nastanu rane. Bolest sama po sebi nije toliko opasna koliko je naporna te estetski ponekad neprihvatljiva,no uz pravilnu prehranu i njegu može se držati pod kontrolom.

SEBOREIČNI DERMATITIS

Seboreični dermatitis (seboreja) poremećaj je u radu žlijezda lojnica i hormona,a najčešće se ispoljava u vidu neugodnih pojava na licu,vlasištu, laktovima, koljenima, ponekad i obrvama. Ono što je još karakteristično za seboreju je masna koža sklona aknama sa brojnim proširenim porama te često mašćenje kose sa učestalom pojavom prhuti. Seboreja u vlasištu pokazuje se na način da se vlasište počne ljuskati nedugo nakon što se opere kosa,a u težim slučajevima na rubnim dijelovima kose i čela dolazi i do cijelih žarišta koja se ljuskaju. Na licu se vrlo često pojavljuje jako neugodno peckanje i zatezanje, crvenilo te ljuskanje, posebice oko nosa te na obrazima. U iznimnim slučajevima može doći i do ljuskanja i zatezanja cijelog tijela. Bolest je vrlo teško izlječiva i javlja se periodično,može se povući sama od sebe te se pojaviti kad se najmanje nadate. Nažalost, bolest se gotovo uvijek vraća te je potrebna vrlo pravilna njega da bi se situacija držalo pod kontrolom.

KONTAKTNI DERMATITIS

Kontaktni dermatitis upalni je proces koji se pojavljuje ukoliko tijelo dođe u kontakt sa određenom tvari koja mu smeta. Osip koji se pojavljuje prilikom ovog dermatitisa uglavnom ima vrlo određene granice te oboljeli znaju što ga je izazvalo te ga mogu u budućnosti izbjegavati.

FOTODERMATITIS

Fotodermatitis vrlo je specifična vrsta dermatitisa te označava bolest preosjetljivosti na svjetlost. Osobi izloženoj svjetlosti pojavljuju se vrlo neugodni simptomi mrlja i plikova koji svrbe.


Jedna od specifičnosti koja povezuje sve ove kožne bolesti jest ta da za njih nema univerzalno primjenjivog lijeka. Nešto što odgovara jednom bolesniku drugom može napraviti upravo suprotan učinak te zbog toga kožne dermatitise uglavnom liječimo nizom eksperimentiranja. Uz eksperimentiranje vrlo je važna pravilna njega kože, tretiranje blagim i prirodnim proizvodima, održavanje vlažnosti i umirivanje iritacija. Pravilna prehrana, bavljenje tjelovježbom te izbjegavanje stresa svakako mogu pomoći pri rješavanju ovih bolesti. Svi oblici dermatitisa vrlo su uporne bolesti, ponekad se malo povuku, no vrlo brzo se vrate nazad. Vrlo često sam uzrok ovih bolesti krije se u samom organizmu te u borbi sa ovakvim bolestima nije loše napraviti i neke dodatne pretrage. Borba sa dermatitisima iziskuje mnogo strpljivosti,vrlo je važno imati potporu stručne osobe koja će Vas znati uputiti kako i gdje dalje te Vam biti potpora, a ne Vas prepustiti samima da se snalazite u moru proizvoda namijenjenih liječenju dermatitisa koji uglavnom neće donijeti osobitu dobrobit Vašoj koži.

Slični članci