Što učiniti kada stanete na čavao

Postoje razni scenariji prema kojima možete nastradati. U ovome članku ćemo konkretno govoriti o tome što trebate napraviti kada stanete na čavao. Prvo što morate napraviti prije samoga čitanja ovoga članka je to da provjerite jeste li cijepljeni protiv tetanusa. To možete provjeriti kod svojega doktora ili u svojoj povijesti bolesti. Ako niste, to morate napraviti odmah. Ne samo zbog ove situacije, nego i zbog svih raznih situacija u kojima se možete ogrepsti na nekakav metal ili nekakav hrđavi predmet. Dakle to je prvo što morate napraviti kako bi ste spriječili bilo kakvu zarazu koja može biti i s težim posljedicama.

© NotTooCool – flickr

Ako ste cijepljeni protiv tetanusa, nemojte misliti da onda nemate problema ako stanete na čavao. Ono što je dosta puta problem kod ovakve situacije je to da osobe koje stanu na čavao u dosta slučajeva imaju alkohola u krvi. Ako je to situacija, nemojte o ničemu razmišljati, ništa raditi i ništa pokušavati, nego jednostavno pozovite nekog svog prijatelja koji je trijezan i koji može normalno razmišljati, i prepustite njemu da riješi cijelu situaciju. Ako pak niste u alkoholiziranom stanju, postoje neke smjernice kojih se morate držati kako ne bi došlo do neke teže komplikacije.

Prvo što nikako ne smijete raditi je vaditi čavao. Ako on sam ne ispadne, nemojte ga vaditi nego se ili uputite u najbliži dom zdravlja, ili pozovite hitnu. Vaša koža je prvi sloj obrane koji brani od raznih bakterija i infekcija. Kako je vaša koža probijena, rana je otvorena i spremna za inficiranje. Vaše ruke u trenutku kada stanete na čavao sigurno nisu čiste, jer očito je da se nalazite na otvorenome prostoru, ili u nekoj ne pre čistoj prostoriji. Prvo što morate napraviti je oprati ruke sapunom i toplom vodom. Ako je čavao ispao iz vašeg stopala, prvo što morate napraviti je dezinficirati ranu, na taj način da ju polijete alkoholom. Ako nemate nikakvo dezinfekcijsko sredstvo kraj sebe, jednostavno brzo stavite flaster kako bi spriječio krvarenje i zatvorio ranu, te se odmah uputite u najbliži dom zdravlja. Ako imate dezinfekcijsko sredstvo, ranu jednostavno dezinficirajte i sami ćete vidjeti koliko je rana duboka i ozbiljna, te na taj način odlučiti o daljnjim koracima.

Ako je vaša rana jako duboka, te ste stali na neki veći čavao, postoji velika vjerojatnost da ćete biti podvrgnuti šivanju kako bi se ta rana zatvorila i kako ne bi dalje krvarila. Ono što svakako morate napraviti ako je rana duboka je otići do doma zdravlja ili nazvati hitnu. Ako je rana drugačije prirode, te nije previše duboka, ili recimo ne krvari previše, možete ju sanirati i sami na taj način da ju jednostavno prvo dezinficirate, nakon toga zatvorite nekim flasterom, te na kraju zabandažirate zavojem na nekoliko dana, sve dok bol u potpunosti ne prođe. Ako se ovakva rana dogodi nekome od vaših poznanika, sada znate kako se trebate postaviti u toj situaciji. Najvažnija stvar je to da nikako ne paničarite, i ne dovodite svoje bližnje do panike, jer to je u neku ruku manja ozljeda koja se vrlo lako može sanirati, i neće ostaviti trajne posljedice. Ako tako gledate na to i ostanete mirni, vrlo lako ćete savladati problem koji je pred vama.

Slični članci