Kako zadržati energiju cijeli dan

Mnogi koji vježbaju svakodnevno ili se bave nekim sportom profesionalno ili amaterski susreću se sa istim problemom. Ako vidite da je netko bolji od vas a jednostavno ne možete shvatiti zašto, postoji jedan problem koji vi imate a vaš suparnik vjerojatno nema. Taj problem je nedostatak energije. Nedostatak energije je ozbiljan problem jer dosta često sportaši imaju više od jednog treninga dnevno, ili imaju trening zagrijavanja ujutro prije utakmice. Jako je bitno da cijeli dan ostanu svježi i puni energije pa da njihova igra ne pati. Nizom savjeta kako se pravilno hraniti i odmarati možete sačuvati energiju kroz cijeli dan. Ako mislite da je to nemoguće probajte tjedan dana primjenjivati ovakav sistem vježbanja i garantirano nećete patiti od nedostatka energije.

Morate piti puno vode tokom cijeloga dana. Svaki dan vodite računa o tome da kraj sebe imate bočicu vode, i kakav god napor imali odmah popijte vode da vam se tijelo regenerira. Vodu morate piti uz svaki obrok, pa čak i ako pijete kavu ili neki kofeinski napitak, morate popiti količinu vode koja će nadomjestiti vodu u tijelu koju kofein iscrpi. Ako niste žedni, disciplinirajte se tako da pijete vodu i tada jer može vam samo koristiti a nikako naštetiti.

Morate promijeniti svoju prehranu. Idealno bi bilo kada bi jeli 6 manjih obroka dnevno. Izbjegavajte obilne obroke. Također morate izbjegavati masti, koliko puta vam se dogodilo da pojedete masnu hranu, legnete na krevet i jedino što možete je utonut u san. Takav utjecaj ima nezdrava i masna hrana. Morate izbjegavati takav način prehrane jer vaš trening je samo 50% u teretani a ostalih 50% u kuhinji. Pobrinite se da imate jak doručak jer vaše tijelo će cijeli dan trošiti ono što ujutro pojedete. Nakon toga jedite u razmacima od 3 sata male obroke. Vaše tijelo trošenjem mora nadomjestiti izgubljene proteine i ugljikohidrate pa u međuobroke ubacite banane, tunu, nemasni jogurt i slične namirnice. Probajte izbjegavati jedenje poslije 6 sati i jedenje prije spavanja. Pravilnom prehranom napravili ste odličan posao u očuvanju energije tokom dana.

Jaki svakodnevni trening zahtjeva i odmor. Nakon svakog treninga morate se odmoriti i pustiti mišićima da se odmore. Ako stvarno imate toliko jaki i intenzivni trening da se ne stignete odmarati, uzimajte duže pauze između vježbi kako ne bi postigli kontra efekt, da vam mišići umjesto rasta propadaju.

Ne smijete biti pod stresom. Stres je jako štetan za ljude koji treniraju. Ako ste pod stresom i misli vam lutaju tokom treninga nećete se moči dovoljno koncentrirati na trening. Također stres vam može utjecati na organizam, tako da vam tijelo ne probavlja dovoljno sve što konzumirate ili nemate apetita pa ne možete konzumirati potrebnu količinu hrane. Stresa se možete riješiti šetnjom nakon buđenja ili trčanjem prije spavanja. Ako imate stresan posao i ne možete pobjeći od toga, nakon što izađete iz ureda posao ostavite iza sebe i kvalitetnom vježbom izbacite stres iz sebe.

Jedna od važnijih stvari za energiju je san. Spavanjem se tijelo puni energijom i makar nekad osjećate da niste dobro spavali, tijelo vam je odmoreno i puno energije. Ako jedan dan ne odspavate dovoljno, to se može osjetiti par dana i možda nećete moći nadoknaditi tu noć koju niste dovoljno spavali. Ako imate problema sa snom slobodno posjetite doktora ili stručnog savjetnika u klubu koji vam mogu pomoći na tome području.

Izbjegavajte kojekakve energetske pločice, energetska pića i slične preparate. Takve stvari vam sigurno neće pomoći da budete puni energije kroz cijeli dan, neko će vam kratkoročno napumpati adrenalin. Takvi preparati vam mogu zavarati organizam i uvjeriti vam mozak da je tijelo dobilo energiju. Bezbroj istraživanja je pokazalo da takva pića ne donose nikakvu prednost u vježbanju, te da se svi sastojci koji se nalaze u takvim pićima mogu pronaći u drugim namirnicama.

Probajte ne trošiti energiju na nepotrebne stvari i nepotrebne vježbe. Ako imate određeni program vježbanja ili ako se bavite sportom koji pogađa određene mišiće nemojte trošiti previše energije na vježbe koje vas zabavljaju a ne koriste previše vašem tijelu.

Ako se držite svih ovih savjeta sigurno možete zadržati energiju kroz cijeli dan, koliko god vježbali i kojim se god sportom bavili. Sjetite se da energiju nećete zadržati bez kvalitetnog odmora, te svaki puta kada vidite situaciju za odmoriti se iskoristite ju.

Slični članci