Depresija i anksioznost

Riječ depresija se nažalost u naš vokabular uvukla kao oznaka za privremeno stanje tuge i rastrešenosti ali prava dijagnosticirana depresija je mnogo gore stanje od toga.

Realno stanje ove bolesti je da može uništiti vaš život i da joj se ne pridodaje ni približno pažnje i razumjevanja koliko bi trebalo. Depresija oboljelog čini ne samo tužnim nego i bezvoljnim, apatičnim, usporenim i bespomoćnim. To je bolest koja prouzrokuje samoubojstva, što vam dovoljno govori o ozbiljnosti stvari.

Priroda bolesti je da većina ljudi nastoji skriti pravo stanje ili se srami priznati da su depresivni što dodatno otežava stanje, jer priznanje problema je prvi korak ka izlječenju depresije.

Depresija vrlo često dolazi u paru s anksioznošću i ta dva poremećaja imaju slične uzroke. Anksioznost je tjeskoba i pretjerana briga o situacijama i problemima koji su zdravim ljudima normalna stvar. Simptomi anksioznosti su nervoza, strah, lupanje srca, razdražljivost, nemir, problemi sa spavanjem i drugi…

Što učiniti ako ste depresivni ili anksiozni?

Zvučati će očito ali nažalost mnogi oboljeli to odgađaju godinama, otiđite što prije psihologu ili psihijatru!  Liječenje depresije je najbolje prepustiti profesionalcima, a stanje najčešće postaje sve gore i gore s čekanjem. Postoje neke stvari koje možete učiniti sami (kao što je vježbanje, pravilna ishrana ili druženje) ali ako vas depresija ne napušta nemojte nipošto odgađati odlazak stručnjaku.

Slični članci