O čemu se radi u seriji Burn Notice (Odstrel)

BurnNoticeMichael Westen (Jeffrey Donovan) je špijun i to jako dobar u svom poslu. No na početku serije, tijekom zadatka dobija Burn notice, poruku da je „potrošen“ , prekida se suradnja s njim i ostaje bez sve podrške koju je imao. Vraća se u Miami gdje je odrastao i kreće u potragu za onima koji su ga poništili. Budući da nema više neograničene resurse kakve je imao dok je bio u agenciji, u međuvremenu dok se ne vrati u službu što bi trebalo biti jako brzo prema njegovim planovima, na neki način treba doći do novca. Zato prihvaća detektivske poslove i povezuje se sa bivšom djevojkom koja je laka na obaraču Fionom Glenanne (Gabrielle Anwar) i „ispranim“ bivšim specijalcem Samom Axeom (Bruce Campbell).

Oni mu pomažu u poslovima ali i sređivanju obiteljskih odnosa sa majkom i bratom s kojima jako dugo nije bio u kontaktu zbog poremećenih odnosa tijekom odrastanja.

Svaka epizoda sadrži jedan zanimljivi slučaj koji ova ekipa riješava na izuzetno inventivne načine svojstvene najhrabrijim akcijskim junacima no sa dozom špijunskog znanja koje često završava hrpom eksplozija.

Naravno u svakoj se epizodi pokušava domoći što većeg broja podataka o ljudima koji su ga potrošili. Svakim korakom shvaća da je igra oko njega igra sa velikim ulozima no ustrajan je u čišćenju svoga imena.

Serija je snimljena na poseban način, ideje su originalne i svježe, glavni junak vodi naraciju gdje objašnjava dosta stvari koje se nebi mogle shvatiti samo gledanjem tako da je ovaj način prikazivanja jako dobro pogođen. Upoznat će nas sa načinom razmišljanja vrhunskih špijuna, taktikama i tehnikama, sa hrpom svjetskih kriminalaca i sa idejom kako neprijatelj ne mora uvijek biti neprijatelj a ni prijatelj ne mora uvijek biti prijatelj.

Komične situacije pomješane sa akcijom čine seriju zaraznom i teško ju je prestati gledati. Svaka epizoda obiluje novim likovima i čudnim raspletima, a sama serija ne gubi na svježini ni nakon šest sezona prikazivanja.

Tijekom razvoja situacije vraća se stara strast između Michaela i Fione koju on izbjegava po svaku cijenu. Odnos sa majkom, iako jako težak pokazuje svoju duboku povezanost između sina i majke.

Michael se teško miri da oko sebe ima ljude koji ga vole jer je svjestan opasnosti u koju ih stavlja svojim prisustvom.

Njegova crta poštenja se provlači kroz sve slučajeve te zbog toga u nekim detektivskim zadacima radi i besplatno.

Na kraju, svakako preporučujem za pogledati.

Slični članci