The Dictator (Diktator) – Filmska kritika

Diktator je svakako jedan od filmova kojega svi uzrasti jedva čekaju da dođe u kina. Razlog je taj što je filmska industrija gotovo ubila sve dobre komedije i pretvorila ih u sasvim novi žanr a to su romantične komedije kojima znate kraj već nakon 10 minuta filma. Zato kada se pojavi komedija kao što je Diktator, nije čudno da izazove toliku buku. Film je prije svega najavljivan na vrlo duhovit način. Od raznih sprdnji po filmskim festivalima, do izbacivanja od strane redara sa nekih većih filmskih događanja. Kada film digne takvu buku, sigurno ga želite pogledati. Postoje mnogi fanovi Ali G showa koji misle da se kroz svaki film mora nastaviti način na koji Sacha nasmijava svoje fanove i publiku. To nije tako. Ovaj film ne vuče nikakvu paralelu sa emisijom i skroz je zaseban što se tiće humora. To ne mora značiti da loše, i zapravo je vrlo pohvalno kada jedan glumac i pisac može izaći iz sjene svoga najvećega dostignuća i nastaviti drugim putem koji mu je sasvim nov. No prvo ćemo krenuti sa glumačkom postavom.

GLUMCI I REDATELJ FILMA

Glumačka ekipa na prvu možda i nije toliko impresivna. Glavni glumac je vrlo hvaljeni i vrlo smiješni Sacha Baron Cohen. Svima vrlo dobro poznat iz nezaboravnog Ali G showa, i filmova kao što su Borat i Bruno. Uz njega u ovom filmu od poznatijih glumaca valja izdvojiti samo odličnog Ben Kingsleya. Ostala glumačka postava nije toliko atraktivna, dok se u nekoliko kratkih scena pojavljuju poznati glumci i glumice kao recimo Megan Fox. Film je režirao Larry Charles, koji je sa Sachom već radio na njegovim prošlim filmovima i odlično se poznaju.

RADNJA FILMA

Priča se prije svega temelji na tome da jednostavno morate imati otvoren um i moraju vam biti smiješne stvari koje su nekome drugome možda malo uvredljive. Pod time mislimo na stvari kao što su recimo terorizam ili prostitutke i sličan humor. Diktator pod imenom Hafez iz Wadye dolazi u SAD kako bi pregovarao o svojoj zemlji i o nuklearnom razvoju u svojoj domovini. Diktator je na prvi pogled vrlo stroga osoba koja je svjesna svoje snage i moći, no ipak djeluje i malo smotano i smiješno. Nakon što dođe u SAD put krene sasvim krivim tokom i nađe se u raznim nevjerojatnim situacijama. Upravo u tim situacijama je čar ovoga filma, pa ne bi bilo dobro da pobliže znate o čemu se radi.

OCJENA

Ovaj film zapravo je vrlo lako ocijeniti. Prva stvar u koju morate biti sigurni je ta da će vas ovaj film nasmijati. Možda nećete vrištati od smijeha tokom cijelog filma, no sigurno ćete se nasmijati od srca barem nekoliko puta. Stvar koja nije dobra u ovom filmu je ta da tokom filma postanete svjesni da je to ipak samo film. To je najgore što vam se može dogoditi dok gledate film i sasvim se upustite u priču, kada shvatite da ipak gledate samo film. Također ovaj film će se sigurno uspoređivati sa Boratom i Brunom. Na žalost ovaj film dolazi tek na treće mjesto po duhovitosti. Borat je možda postavio letvicu malo pre visoko jer je ipak prvi izašao i bio je odličan, pa će svaki Sachin film morati dohvatiti tu razinu humora i taj nivo zabave. Diktator na trenutke izgleda kao da to uspijeva, no ipak postoje trenutci u filmu kada vam barem na nekoliko minuta postane dosadno, i to je ono što grubo rečeno degradira ovaj film po ocjeni nakon prethodnih filmova. Treba napomenuti da ovaj film mogu gledati svi uzrasti. Postoji nekoliko scena u kojima ćete morati preko oka pogledati svoje dijete, ili cura svoga dečka kada prođe nekolicina oskudno odjevenih cura kroz scenu. Ocjena ovoga filma temelji se isključivo na zabavi i na duhovitosti, jer ipak je ovo komedija i vaš smijeh je najbolja ocjena.

Diktator – Trailer

Slični članci