Sva skijališta Hrvatske

Hrvatska zasigurno ne spada u jedne od zemalja koje se mogu pohvaliti odličnim skijalištima i velikim ulaganjima u tu granu gospodarstva. No i Hrvatska ima neka poznata skijališta kojima se može pohvaliti. Imamo i skijalište na kojem su trenirali Kostelići, najuspješnija obitelj u svijetu skijanja svih vremena. No imamo jako puno skijališta koja su napravljena tek toliko da bi se privukli neki skijaši, no ta skijališta su upitne sigurnosti i nisu još priznata od strane raznih institucija. Ako se pitanje gdje možete otići na skijanje u Hrvatskoj, pobliže ćemo vam objasniti sva poznatija skijališta koja se nalaze u Hrvatskoj.

Najpoznatije Hrvatsko skijalište je svakako ono na Sljemenu. Zadnjih nekoliko godina svjedoci smo da je Sljeme uvršteno na kartu skijaške turneje, odnosno da se svake godine održava Snježna kraljica, koja je atrakcija za sve stanovnike, pa i za turiste ovoga grada. Sljeme se trenutno može nazvati elitom Europskog skijanja. Tu su svoje prve skijaške korake napravili Ivica i Janica Kostelić. Skijalište na Sljemenu ima odličnu školu, i odlične učitelje koji će vas vrlo brzo naučiti skijati ako ste početnik, ili će vrlo brzo sve vaše vještine podići na drugi nivo. Na Sljeme možete doći sa nekoliko strana, pa čak i žičarom koja ruku na srce vrlo rijetko radi i njome se ne možete uvijek služiti. Sljeme sigurno ima najbolju stazu i to je ono što je sigurno najbolja pozivnica za sve skijaše. Mali minus su gužve koje se dosta često naprave. Sljeme je na visini od 1033 metara. Staza je duga 4 kilometra.

Drugo i praktički još jedino poznato skijalište u Hrvatskoj nalazi se u Gorskome Kotaru. To je zapravo odlično mjesto, te ima jako puno potencijala za postati najbolje skijalište u Hrvatskoj pa i dalje. Planine koje se nalaze u Gorskom Kotaru su sve redom više od 1000 metara. No problem se naravno kao i uvijek javlja u financijama. Tako ovo skijalište nije dovoljno dobro uređeno i nije dovoljno dobro osigurano. Također veliki problem kod ovoga skijališta je neposredna blizina mora. To jako utječe na razne padaline, ali i na ono najvažnije, na nepredvidivi rast i pad temperatura. Takva klima jednostavno nije dovoljno dobra za skijanje i za razvijanje skijanja. No bez obzira na to, Gorski Kotar je praktički još jedino poznato skijalište u cijeloj Hrvatskoj.

Kako nabrajamo sva skijališta u Hrvatskoj, moramo napomenuti sva koja su otvorena za skijaše, no njih se ne bi usudili niti nazvati skijalištima jer su jako loše uređena, nesigurna i jednostavno nisu dovoljno dobra za sve skijaše koji ih posjete. Kao Hrvatsko skijalište moramo spomenuti Bjelolasicu. Postojalo je naznaka kako će to biti dobro skijalište, no recesija ne zaobilazi nikoga. Također moramo spomenuti i skijalište Platak. Platak je također bio jedno vrlo potencijalno skijalište, no također se dogodio nedostatak financija, te je to skijalište ostalo u nekakvoj sredini. Možete ga posjetiti, no neće vam pružiti ono što bi jedno vrhunsko skijalište moralo pružiti svojim skijašima. Moramo još spomenuti i skijalište Petrehovec, koje se nalazi kraj Delnica. Vlasnik tog skijališta je veliki zaljubljenik u skijanje, i svojim entuzijazmom privlači ljude svake godine na noćno skijanje. Skijališta koja su još u Hrvatskoj su Čelimbaša, Snježnik i Tršće.

Slični članci