Posjetite Budimpeštu, ovo su moji dojmovi

U Srednjoj Europi smjestila se zemlje sa oko 10 milijuna ljudi, od kojih dvadeset posto živi u glavnom gradu –  Budimpešti. Već je svima poznato kako je grad nastao ujedinjavanjem dva grada – Budima i Pešte, koji su razdvojeni rijekom Dunavom. Naravno pričamo o našoj susjednoj zemlji Mađarskoj.

Cijene smještaja & hrane
Apartman u Budimpešti su cjenovno prihvatljivi, nisu skupi, ali niti jeftini za naš standard. Tako će vas apartman na 4 dana koštati oko 1000 kuna za vrlo lijepi i veliki dvosobni stan. Cijene hotela su slične, a hosteli naravno nešto povoljniji. Svakako provjerite AirBnb kod pronalaska apartmana, a ako više volite hotel sa doručkom i svakodnevnim čišćenjem svratite na Szallas.

Što se tiče restorana evo primjera. Platili smo oko 230 kuna za večeru u dobrom restoranu uz živu glazbu, a na hranu ne možemo reći niti jednu zamjerku. Još povoljnije možete proći u jednostavnijem restoranu, gdje već za 70 kuma možete obilno i uskusno ručati.

Prijevoz kroz grad
Ono što vrijedi svuda vrijedi i u Mađarskoj. Nemojte putovati bez karte. Primijetili smo kako je drugi par turista prošao. Nisu se mogli izvući na “ja sam turist nisam znao”, jer očito vrijedi neznanje nije opravdanje. Cijene prijevoza su slične našima.

Valuta & novac
Službena valuta je Mađarska Forinta. Valute se razmjenjuju po cijelom centru grada, ali budite oprezni! Cijene se razlikuju od mjesta do mjesta. Ponekad možete biti prevareni s tako ogromnom provizijom da konverzija valuta na kraju više nema smisla. Informacije o odboru obično se pišu malim slovima i teško je vidjeti. Tako da je najbolji način da to izbjegnete pitati koliko Forinta dobijete prije nego što novac date novčanici. I naravno nema povrata novca nakon što mu ga date. Dio Mađarske koji mi se je najmanje svidio.

Što treba posjetiti:
Lančani most – Mislim da je najpoznatija znamenitost Budimpešte, poveznica dva nekadašnja grada
Trg heroja – iza sebe ima vrlo lijep park s termalnom kupkom iznutra, prava znamenitost i veličina Budimpešte
Citadella – najbolji pogled na grad, obavezno se popeti na vrh brda
Nisam htio više toga izdvajati, ali ovo izdvojeno je zato must see ako već niste.

Hrana & piće:
Mađarski gulaš – nama već i poznat, no njihov bi svakako preporučio da probate
Toltott Kaposzta – Iliti Mađarska sarma.
Halàszlé – začinjena riblja juha s mnogo začina paprike. Posvuda nameću puno paprike.
Palinka je slatko piće sa oko 35% -55% alkohola. Isprobao sam laganu verziju i svidjelo mi se!

Opći savjeti:
Voda iz slavine je pitka
Cijene taksija dvostruko su skuplje kada taksi ulovite na ulici. Dakle, taksi nazovite ili zamolite da to netko učini za vas.

Sretan put!

Slični članci