Jednodnevni obilazak Stockholma

Sa jednim danom u Stockholmu imate dovoljno vremena za obilazak gradske vijećnice i upoznavanje s obližnjim znamenitostima, laganom šetanjom fotogeničnim ulicama Gamla Stana i ako imate dubok džep možda ručkom ili pićem. Grad Stockholm se nalazi na istoku države Švedske, smješten na rubu ogromnog arhipelaga koji se sastoji od oko 30 000 otoka. Sam grad prostire se na čak 12 različitih otoka. Preporučamo da iskusite putovanje Stockholmskim trajektom, tramvajem i podzemnom željeznicom. Ekološki osviješteni ljudi će voljeti Stockholm jer je to jedan od najčišćih, najzelenijih gradova na svijetu!

Zašto posjetiti gradsku vijećnicu?
Kraljevska palača službena je, kako ju i samo ime otkriva, rezidencija švedske kraljevske obitelji te Švedske prijestolonasljednice Victorie Ingrid Alice Désirée te Karla XVI. Gustav – kralja Švedske te njegove supruge Silvie Renate Sommerlath. Palača se nalazi na otoku Stadsholmenu, u Gamla stanu.

Stari Grad
Gamla Stan savršen je za popodnevnu šetnju. Ovaj Stari grad se nalazi u središtu Stockholma te je nekada činio kompletan grad Stockholm. Sada je to mjesto za istraživanje Švedske povijesti i tradicije. Ovaj dio je bez automobila zbog malih ulica te ga možete posjetiti samo pješke.

Za kraj – muzej
Skansen je muzej na otvorenom u Djurgårdenu otoku. Savršeno je mjesto da krenite natrag u vrijeme i naučite o švedskoj povijesti. Uz vizalni posjet tu su i demonstracije kao zanat puhanja stakla.

Dobro je znati
Očekujte gotovo sve platiti kreditnom karticom. Šveđani rijetko koriste gotovinu, a jedina iznimka su javni toaleti iako se i oni okreću modernom kartičnom dobu.
Hrana i alkohol su skupi kao što pretpostavljam i znate. Stockholm je jedno od najskupljih mjesta na svijetu i još ako se odlučite za atraktivnu lokaciju cijene skaču u nebo. Nije neobično da predjelo košta 150 kuna, a pivo oko 50 kuna. Ako su ove cijene više nego što vaš budžet može podnijeti, razmislite o posjetu dućanima s hranom ili isprobate lokalne pečenjarnice.

Slični članci