Brzi vodič kroz Finsku

Snježne šume, gotovo beskonačan broj prekrasnih svjetlucavih jezera, aurora borealis, 3 milijuna sauna, prekrasne kućice na jezeru i pravi Djed Mraz. Svatko tko je posjetio Finsku reći će vam da je to kao raj. Za one koji ga nisu posjetili, što čekate? Ako se pitate koju sezonu odabrati za svoje putovanje i što vrijedio vidjeti, pročitajte naš kratki vodič nastao prema našem posjeti ovoj divnoj zemlji.

Glavni grad Helsinki
Sačinjen od oko 330 otoka, Helsinki, živopisna prijestolnica, crpi svoj očaravajući karakter iz mora, prekrasnih otoka i svojih bujnih parkova. Dobar način da se upoznate sa glavnim gradom bilo bi krenuti od Trga i kušati tradicionalne finske delicije.

Nakon toga posjetite poznatu Helsinšku katedralu. Divite se veličanstvenoj vanjštini, uključujući šarene zelene kupole, i svratite do male prodavaonice suvenira u zvoniku na izlazu.

Također se možete odlučiti za ugodne šetnje nacionalnim parkovima Sipoonkorpi i Nuuksio prije nego što završite obilazak Helsinkija u poznatom UNESCO-vom svjetskom nasljeđu – morskoj tvrđavi Suomenlinna.

Sljedeća stanica Turku
Pomaknite se na jugozapadnu obalu Finske i stižite u Turku, bivšu prijestolnicu, smještenu na prekrasnoj rijeci Aura.

Posjetite najveći finski dvorac Turku, u kojem svakako obiđite povijesni muzej i od tamo se uputite do katedrale Turku i njenog malog muzeja sa srednjovjekovnim skulpturama i vjerskim predmetima koji će vas vratiti u 14. stoljeće.

Preporučamo regiju Lakeland 
Budući da je Finska dom za  188,000 jezera, Lakeland regija vas približava Saimaa, najvećem jezeru u zemlji i staništu Saimaa tuljana. Krenite brodom do grada Kuopio i posjetite poznati toranj Puijo ili se odlučite na krstarenje jezerom Päijänne, inače drugim najvećim finskim jezerom.

Grad Savonlinna
Dok ste u Finskoj nemojte popustiti i istražiti prekrasan grad Savonlinna te posjetiti njegov poznati dvorac iz 15. stoljeća na otoku Olavinlinna, nacionalni park Kolovesi i nacionalni park Linnansaari.

Lapland – pravo mjesto za auroru borealis
Ako se zimska zemlja čudesa nalazila na vašem popisu čuda, Laponiju bi bio grijeh ne posjetiti! Divite se najspektakularnijem spektaklu prirode, Aurora Borealisu, dok zaspite u staklenom igluu pod sjevernim svjetlima. Zaista nešto posebno!

I Djed Mraz je tu
Želite li posjetiti pravog Djeda Mraza? Otiđite u njegovu službenu rezidenciju, selo Djeda Mraza – Rovaniemi.

Službena stranica Finske za sve turističke i ostale upute i savjete – www.suomi.fi

Slični članci