Kako organizirati garderobu

Garderobe lako postanu pretrpane sa odjećom i obućom za koju ste uopće zaboravili da imate. Ne samo da ova odjeća zauzima prostor u vašem ormaru, nego vas i sprječava da vidite što sve uopće imate u garderobi. Ponekad, kad pogledate u ormar, odjeća je posvuda. Posegnete za nekom haljinom, pa se hrpa odjeće sruši na vas. Umjesto da odgađate organiziranje vaše garderobe do proljetnog čišćenja, poduzmite potrebne korake da bi organizirali svoj pretrpani ormar danas.

Odjeća i obuća koju niste koristili može se pokloniti, baciti ili zapakirati za daljnju upotrebu. Prvi korak koji trebate poduzeti je da izvadite svu odjeću iz vašeg ormara i složite ju na pod. Budite svjesni toga da bi to moglo potrajati! Kada ste izvadili svu odjeću iz ormara očistite unutrašnjost ormara. Ozbiljno, kada ste zadnji put to učinili? Obrišite sve zidove i police u ormaru i uklonite svu prašinu. Ako želite napraviti neke promjene, kao što je bojanje, premještanje ili dodavanje polica, učinite to sada.

Pripremite se za odricanje od neke vaše odjeće. Iako dobar organizacijski sustav može uvećati prostor u vašem ormaru, vjerojatnije je da je vaš problem to što imate više odjeće u malom prostoru. Odredite koji odjeću ćete donirati, dati nekome, ili spremiti za neku drugu priliku. Riješite se odjeće koja vam više ne odgovara. Iako vam je draga neka vesta koju ste nosili prije nekoliko godina to ne znači da ćete je nositi ponovno, zar ne? Razmislite o tome da darujete odjeću koju niste nosili više od 6 mjeseci ili koja vam se zbilja ne sviđa. Ako zbilja volite neku odjeću za koju znate da je neće nositi neko vrijeme stavite ju u kutiju i spremite za neku drugu priliku.

Odjeću grupirajte u tri zasebne kutije, jednu za doniranje, jednu za bacanje i jednu koju ćete zadržati. Označite svaku kutiju tako da ne bi slučajno bacili vašu najdražu vestu. Odjeću koju želite zadržati a nemate mjesta za nju stavite ju u kutije koje možete spremiti ispod kreveta, na dno ormara ili na neko drugo mjesto. Ako imate malu garderobu, a puno odjeće koju želite zadržati dobra ideja bila bi organizirati odjeću po sezoni tako da za vrijeme zime u ormaru imate zimsku odjeću, a onu ljetnu uredno spakiranu u kutije, i obrnuto. Na ovaj način moći ćete se lakše snaći u vašoj garderobi te vam se odjeća neće gužvati.

Postoji nekoliko načina na koji možete organizirati vašu odjeću kao što je prema sezoni, boji ili vrsti odjeće. Dobra ideja je organizacija odjeće po vrsti, što znači da sve suknje stavite na jedno mjesto, a zatim odvojite one radne od onih za izlaske. Ovo učinite za svaku sljedeću kategoriju odjeće poput hlača, haljina, vesti i ostalih.  Zatim, u svakoj kategoriji napravite daljnju kategorizaciju bilo po dužini odjeće ili po njihovoj boji. Vaše suknje možete organizirati po dužini na način da stavite one najduže na dno, a one kraće na vrh, dok vaše veste možete organizirati po boji tako da crvena vesta ide ispod one plave.

Zbog ove kategorizacije vaše garderobe biranje vaše odjevene kombinacije biti će puno lakše nego ikada prije. Moći ćete se lakše usredotočiti na ono što imate u vašem ormaru te ćete odmah vidjeti što su vaše mogućnosti. Organizacija ormara je projekt koji traje stoga presložite vaš ormar barem nekoliko puta na godinu.

Slični članci