Kako obojiti zidove

Vrijeme je štednje a zidovi moraju biti čisti i uredni. Kako cijena radova nije zanemariva, ako ste imalo vični radu rukama, ovaj posao možete odraditi sami brzo i relativno jednostavno.

obojati-zidove

Patrick Goossens – flickr

Prvo je važno izabrati odgovarajuću boju. Ako možete, kupite kvalitetniju boju jer ona jamči bolju pokrivenost. Za početak, znajte kako je zidove potrebno prebojati u dva sloja.

Prije samog bojanja vrlo je važno špahtlom odvojiti sve dijelove gleta ili čak žbuke koji nisu „zdravi“. Nakon što je ovo učinjeno, potrebno je pogletati neravnine. Ovaj zahvat nije previše zahtjevan a radi se tako da masu za gletanje zamješate prema uputama na pakiranju te špahtlom ili gleterom ako su mjesta koja treba pogletati veća nanesete na zid u sloju 1-2 milimetra. Kada vaša „zakrpa“ izgleda jednolično i uredno, ostavite da se suši. Nakon sušenja možete brusnim papirom dotjerati ogletano mjesto tako da se ne primjeti razlika između starog i novog gleta.

Kada su sve površine koje kanite bojati ovako tretirane i ništa se više ne odvaja, možete krenuti zaštititi podove, štokove i ostale površine koje ne želimo zaprljati zaštitnom folijom i tako zvanom pik trakom. Ako ovaj dio učinite kako treba, posao je puno jednostavniji, lakši i rezultat će ispasti bolji. Pik trakom obljepite lajsne od parketa, sokl na pločicama, utičnice i prekidače…

Za bojanje zidova potrebna vam je četka ili mali valjak i veliki valjak. Možete koristiti običnu kantu sa bojom i „cjedilo“ za valjak ili plitku posudu za boju koja ujedno služi i za skidanje viška boje sa valjka. Sav potreban pribor i alat možete naći u bilo kojoj trgovini boja i lakova. Gledajte da su valjci kvalitetniji dok sama posuda ne mora biti skupa.

Kod mješanja boje treba zapravo samo dodati desetak posto vode i dobili ste odgovarajuću mješavinu za zidove. Evo i vrlo jednostavnog testa za boju. Boju mješajte rukom. Nebojste se zaprljati, ipak ste vi majstor. Kada ruku sa raširenim prstima izvadite iz boje, boja treba napraviti „plivaće kožice“ među prstima a tek se onda ocijediti.

Kada je boja zamješana možete pristupiti „bešnajdanju“. Dakle, bojate malim valjkom ili četkom dijelove oko utičnica, iznad lajsni, sve za što je potrebna preciznost. Tek nakon toga velikim valjkom popunite površinu između.

Kod bojanja radite zid po zid. Znači, prvo malim valjkom napravite spojeve zidova, spoj stropa i zida i oko prekidača , onda obojate površinu a tek tada prelazite na novi zid. Kako biste uz strop dobili ravnu crtu preporučljivo je o gore nalijepiti pik traku.

Kod rada velikim valjkom potrudite se raditi što duže pokrete bez prekida kako bi boja bila jednakije nanesena. Budući da je na početku više boje na valjku nego nakon dva- tri poteza vratite se te još jednom sve jednakomjerno „razvaljajte“. Neka svaki potez valjkom jednim dijelom preklopi prošli kako ne bi ostalo ne obojenih dijelova.

Kada ste obišli sve zidove, vidite je li se boja posušila i ako je, možete odmah krenuti bojati drugi sloj.

Preporuka je da ako nikada niste sami bojali, prvo bojanje bude u nekoj svjetlijoj boji, najbolje bijeloj jer je s njima lakše raditi i manje se vide nesavršenosti. Ako ste izabrali tamnije, jače boje, morat ćete se više potruditi kako bi posao bio korektno odrađen.

Slični članci