Kako napraviti jaslice

Jaslice su temeljni dio Božića. One pričaju priču o Mariji i Josipu i njihovom putu za Betlehem gdje su se trebali prijaviti za popis stanovništva. Marija je bila trudna i putem je dobila trudove. Tražili su smještaj u gostionicama, no sve gostionice u Betlehemu su bile pune, pa su Marija i Josip morali provesti noć u staji. Tu je Marija rodila Isusa, Sina Božjeg. Bili su okruženi raznim životinjama. Isusu, položenom u jasle, došli su se pokloniti anđeli, pastiri i tri mudraca koji su sljedeći zvijezdu pronašli staju. To je tradicionalna slika koju reproducirate kad radite vaše Božićne jaslice.  Vaše jaslice ne moraju biti starinske, antikviteti ili skupi unikati. Ideja iza Božićnih jaslica je rođenje Isusa Krista, pa sve dok postoje oni osnovni elementi koji predstavljaju duh Božića vaše jaslice će ispuniti njihovu svrhu.

U većini trgovina u ovo božićno vrijeme imate kupiti set figurica za jaslice i tu ćete pronaći sve potrebne figurice kao što su Isus, Marija, Josip, tri mudraca, anđeli, pastiri i životinje.  Ako ne želite kupiti taj set figure možete sami napraviti. Možete ih napraviti pomoću oraha ili žira, koji će vam služiti kao glava, dok će im tijelo biti malo deblji štapići zamotani u različite krpice. Ako ćete sami raditi vaše figure zapamtite razlike među likovima, Marija je obično odjevena u plavu boju, a Josip nosi tamne boje i ima bradu. Pastiri su odjeveni također u tamnije boje te imaju pastirske štapove, dok su mudraci odjeveni u blještave boje i nose dijamante i zlato.

Pri postavljanju jaslica najprije izaberite mjesto gdje ćete ih postavite. Ako radite velike jaslice, onda bi bilo najbolje da ih stavite vani na otvoreni prostor gdje se ljudi mogu kretati, a ako radite manje, onda ih možete postaviti na neki stolić, policu ili ispod jelke. Ako želite imati štalu možete je napraviti sami od nekoliko komada drveta i čavli. Napravite oblik kućice i neka bude dovoljno velika da vam unutra stanu Marija, Josip, Isus te neke životinje. Sa malenim komadićima sjena prekrijte dno štale, da bi vam izgledala realističnije. Mali Isus uvijek mora biti središte scene, on je ipak razlog zbog kojeg slavimo. Ako vam je Isus smješten u jasle uobičajeno je da mu s jedne strane stoji Marija a s druge Josip, no to je vaša odluka. Mudraci, pastiri i ostale životinje su van štale i trebali bi biti okrenuti prema Isusu.  Prikupite sijeno, mahovinu i neke travke i s njima napravite polja na kojima će pasti ovce i kuda će dolaziti pastiri i mudraci. Možete čak s pomoću nekog plavog papira napraviti jezerce. Budite kreativni. Pronađite neku sliku koja najbolje prikazuje što bi htjeli napraviti i pokušajte je realizirati. Od čačkalica možete napraviti tor za životinje ili na čačkalicu nabodite malo mahovine i imate stablo, žaruljica na boru vam može poslužiti kao zvijezda repatica. Mašta nema granica.

Postoji i običaj da se jaslice postavljaju postupno tijekom tjedana Došašća, na taj način možete pratiti kojim redoslijedom se što događa. To znači, da je na početku staja prazna, naravno uz izuzetak životinja i pastira u poljima oko štale. Marija i Josip na Badnjak stižu u staju, no do tada ih možete prikazati na putu s magarcem. Na Božić stiže mali Isus i anđeli i pastiri, dok mudraci stižu tek 6. siječnja na blagdan Sveta tri kralja. Kako god odlučili postaviti jaslice, ne zaboravite da je najvažnija stvar da ih podijelite s obitelji i uživate u pravom Božićnom duhu.

Slični članci