Naučite osnove boksa

Boks je vrlo popularan sport, i muškarci koji se još od pamtivijeka vole tući shvatili su da na tome mogu i zaraditi. Tako je boks postao jedan od najpopularnijih sportova u svijetu. Boks je specifičan sport gdje ovisite samo o sebi i o nikome drugome. Vi ste taj koji zadaje udarce i koji prima udarce, i vi odlučujete o pobjedniku ili gubitniku. Da bi ste boksali morate znati osnove boksa i morate znati sve udarce s kojima možete uništiti protivnika prije nego što on to napravi vama.

© Pieter Baert - flickr

Da bi ste uopće počeli boksati morate biti u optimalnoj fizičkoj formi. Možete vi znati sve udarce na svijetu, možete biti brzi i snalažljivi, no ako u vašim udarcima nema snage to vam neće koristiti. Ne isplati se tući protivnika svaku rundu sa stotinama udaraca ako niti jedan od tih udaraca njemu ni malo ne našteti. Da se to ne bi dogodilo spremite se tako da će se svaki vaš udarac brojati. Vaši mišići moraju biti snažni i kada protivnik vidi da su vam udarci snažni, brinuti će se kako izbjeći udarac a ne kako ga vama uputiti.

Prvo na što morate obratiti pažnju je obrana. Morate se znati braniti. Ako znate napadati a loše se branite vaš protivnik dočekat će vaš promašaj i plasirati udarac koji nećete moći obraniti te ćete izgubiti borbu. Ako imate duže ruke od vašeg protivnika znači da ćete ga držati na udaljenosti sa koje vam on ne može uputiti neki prijeteću udarac. Ako pak on ima duže ruke morate držati ruke blizu glave i biti spremni da obranite svaki njegov udarac. Radite to tako da rukom koja je bliže njegovoj ruci koja udara, odmaknete udarac koji vam ide prema glavi. To napravite tako da ruku spustite prema dolje. Tako ćete blokirati njegov udarac i preusmjeriti ga prema dolje. Također morate biti jako brzi na nogama i brzo se kretati. Vježbajte brzinu nogu tako da skačete preko užeta svaki dan i trčite sprinteve. Ako se možete brzo kretati po ringu vašem protivniku će biti teško pogoditi vas i neće se moći koncentrirati dobro na udarce jer će shvatiti da svaki udarac koji uputi mora pogoditi pravo mjesto inače će se umoriti pa neće previše koristiti udarce vama u rukavice.

Obrana vam pomaže u dobivanju borbi no udarci su ti kojima pobjeđujete. Naravno da bi najbolje bilo kada bi mogli završiti borbu nokautom no ako to ne uspijete i borba se odlučuje bodovima, morate biti sigurni da ste uputili dovoljan broj opasnih udaraca, tako da sudci tu borbu daju vama. Prvo na što obratite pažnju je kombinacija. Svaki udarac je bitan i svaki boli, no ako udarite protivnika i pustite ga da ponovno dođe k sebi niste napravili neki veliki posao. Zato kada ga udarite i ponovno udarite sa dva tri udarca, ne dopuštate mu da se obrani nego pada na pod. Ima raznih varijacija kombinacija, direkt, pa dva okolna udarca, dva okolna pa direkt, stvarno ih ma puno no morte procijeniti svog protivnika i vidjeti koji mu udarci najviše smetaju. Kada to napravite napadnete ga su udarcima koje dobro podnosi i završite sa udarcem koji znate da ne može obraniti i tako završite borbu.

Morate zapamtiti da svaki dan morate naporno raditi i dovesti svoje udarce do savršenstva, tako da ih vaš protivnik ne može braniti no nemojte zaboraviti da kada udarate vaše tijelo je otvoreno i udarac može doći svaki čas. Zato nikada nemojte zaboraviti da se prvo morate obraniti pa onda napasti.

Slični članci