Leo Messi – Put do rekorda

Prije nekoliko dana imali smo priliku uživati u nečemu što se gotovo sigurno više nikada neće ponoviti. To je skidanje rekorda po broju postignutih golova u jednoj kalendarskoj godini. Taj rekord držao je Gerd Muller sa 85 postignutih pogodaka u jednoj kalendarskoj godini. Taj rekord izgledao je nedostižno, i činilo se kako će ostati takav još dugo vremena. No ono što se moglo pretpostaviti je to da ako će netko ikada skinuti rekord Mullera, da će to biti Messi. Razloga je nekoliko, no krenuti ćemo sa onime što prvo pada u oči, i onime što se već nekoliko godina cijeli svijet pita.leo-messi

Jeli Messi najbolji nogometaš svih vremena? Odgovor je da. U ovu konkurenciju ulaze još samo Maradona i Pele. Ljudi imaju različita mišljenja, pa ćemo probati obrazložiti zašto je baš Leo najbolji igrač svih vremena? Pele je sigurno nesvakidašnji talent, i po mnogima najbolji igrač svih vremena. On je blistao na nekoliko svjetskih prvenstava, no istina je sljedeća. Brazil bi i bez Pelea osvojio sva svjetska prvenstva koja je osvojio sa njime. Imali su jednostavno pre dobru momčad koju se nije moglo zaustaviti. Pele je bio samo šlag na tortu. Istina je da je bio najbolji, no oni bi to osvojili bez pola muke i da Pele nije bio dio ekipe. Probajte recimo zamisliti najbolju momčad svih vremena, Dream Team 1992. godine. I onda se pitajte bi li oni osvojili zlato bez Jordana. Naravno da bi. Bili su jednostavno pre dobri i nezaustavljivi. Ono po čemu je Maradona svakako poseban je to da je on svjetsko prvenstvo 1986. godine osvojio sam samcat. Bez njega Argentina vjerojatno ne b ni vidjela sljedeći krug. On je sudjelovao kod svakoga gola, a sa dva gola koja su ostala besmrtna, i nikada ih se neće zaboraviti, potvrdio je svoj status božanstva u Argentini. Ono što Messija baca iz ove jednadžbe je to da za selekciju Argentine nikada nije igrao toliko dobro kao za Barcelonu. No on za Barcelonu igra toliko dobro, da ga se može smatrati najboljim svih vremena.

Prvo što moramo napomenuti je to da Leo ima samo 25 godina. Već sa 25 godina ima status najboljega svih vremena. Pitanje je kako je Messi došao do rekorda? Kada čitate o nekim najvećim sportašima, bilo košarkašima, hokejašima, tenisačima, pa čak i nogometašima uvijek slušate istu priču. Prije moga uspjeha bilo je puno odricanja i treninga i tako sam uspio. Da Messi to kaže, lagao bi. On je jedino morao doći u Europu. Istina je da je imao problema sa rastom, no sa hormonima je to vrlo brzo prestalo i vrlo brzo se uklopio u nogometnu školu Barcelone. Sve ostalo bilo je lagano. Messi je jednostavno toliko dobar da njemu nije potreban naporan rad i trening kako bi izbrusio svoj talent. Njegov talent je nemjerljiv. Nema segmenta u igri gdje Leo ne briljira. Lijeva noga, desna, dodavanje, kombinatorika, brzina, i ono najbolje, dribling. Messi nema neke driblinge kao recimo Ronaldo ili Neymar, i ne razmeće se nekim biciklima i preskakanjem lopte do besvijesti. No Messi ima ono što nitko drugi na svijetu nema. Nezaustavljiv je. Kada dobije loptu i licem je okrenut golu, može proći 5 igrača kao da ih nema. Da se to dogodilo jednom, rekli bi slučajnost, da se dogodilo 10 puta rekli bi ok, dobar je, no kada se to na svakoj utakmici dešava po nekoliko puta, onda shvaćate o kakvom se talentu radi. Messi je do ovoga rekorda došao jednostavno. Ima odličnu momčad, i Barceloninom igrom dolazi u mnogo prilika. No ono što fascinira kod Messija je to da on loptu ne nabija pa kuda ide, on svaki udarac odmjeri, i gađa. Zato je i skinuo rekord. To se ne može naučiti. Neki igrači cijele dane treniraju udarac, pa to nemaju u sebi. To ima samo Leo. Razigranost djeteta, instinkt ubojice. Kod njega nećete vidjeti slavlje nakon skinutoga rekorda, niti sebičnost da bi došao do istoga. Njemu je samo bitno da njegov klub pobjeđuje. On loptu dodiruje na drugačiji način. Nogomet ne gleda kao na posao nego kao na igru. Radi ono što svaki nogometni fan želi, tjera nas da budemo zakovani pred ekrane i divimo se. Možemo se samo zahvaliti što živimo u doba najboljega igrača svih vremena, i što imamo privilegiju gledati ga.

Slični članci